Αύριο η κρίσιμη ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Μπερλουσκόνι

Κρίσιμη θεωρείται από πολλούς πολιτικούς αναλυτές η αυριανή ετυμηγορία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση φορολογικής απάτης κατά την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Mediaset σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αύριο η κρίσιμη ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Μπερλουσκόνι
2'

Ο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση αυτή έχει καταδικασθεί από το εφετείο του Μιλάνου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση –τα τρία παραγράφονται– και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Αναλυτές κάνουν λόγο για τρεις προβλεπόμενες εναλλακτικές: η πρώτη είναι η επιβεβαίωση της απόφασης του εφετείου, η δεύτερη η πλήρης αθώωση και η τρίτη η ακύρωση της απόφασης του εφετείου και η διεξαγωγή νέας δίκης.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Μπερλουσκόνι θα κληθεί να παραιτηθεί από γερουσιαστής, αφού, όμως, εκφρασθεί πρώτα, σχετικά, η ειδική αρμόδια επιτροπή και η Ολομέλεια της Γερουσίας της Ιταλίας.

Δεδομένης της ηλικίας του κατηγορούμενου (είναι σχεδόν 78 ετών) είναι πλέον απίθανο να οδηγηθεί στην φυλακή, και θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εναλλακτική ποινή του κατ΄ οίκον περιορισμού.

Σε περίπτωση διεξαγωγής νέας δίκης, το αδίκημα ενδέχεται να παραγραφεί πριν εκδοθεί νέα απόφαση.

Δεν αποκλείεται, παράλληλα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην πρωθυπουργού να ζητήσουν το πρωί της Τρίτης αναβολή λίγων εβδομάδων από τον Άρειο Πάγο, για να μπορέσουν να συλλέξουν νέα στοιχεία που θεωρούν ότι μπορούν να αποδείξουν την αθωότητα του πελάτη τους.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε σχετικά με την υπόθεση από την Αθήνα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτικός σεισμός» αφού «η Ιταλία είναι μια χώρα πιο σταθερή από ό,τι μπορεί κάποιοι να νομίζουν».

Στην Ρώμη, όμως, βουλευτές της κεντροδεξιάς έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να παραιτηθούν σε περίπτωση επικύρωσης της καταδίκης του Μπερλουσκόνι προσθέτοντας ότι υπάρχουν και κεντροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Λέτα έτοιμοι να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην γερουσία, Λουίτζι Τζάντα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ανέφερε: «Aν αυτή την στιγμή πέσει η κυβέρνηση Λέτα, υπάρχει, όντως, κίνδυνος να ζήσουμε κοινωνική κρίση. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε να συνεχιστεί, όμως, πάση θυσία, η εμπειρία της συγκυβέρνησης με την συντηρητική παράταξη».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «όποια και αν είναι η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου δεν πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της κυβέρνησης».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή