Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η έναρξη σήμερα του τριήμερου μπαϊραμιού μετά το μήνα των νηστειών (Ραμαζάνι), οι επαφές για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων και οι εξελίξεις όσον αφορά την περιβαλλοντική καταστροφή στα Γαστριά είναι τα κοινά θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.
4'

Άλλα κύρια θέματα είναι το μακελειό εναντίον Κούρδων στη Συρία και οι αποζημιώσεις που πλήρωσε ή θα πληρώσει η εταιρεία ΑΚΣΑ για τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Μακελειό» γράφει για την επίθεση της οργάνωσης Ελ Νούρσα στη Συρία, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η οποία αντιτίθεται στο καθεστώς Άσσαντ και γι’ αυτό έχει την ενεργό υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν. Το μακελειό, γράφει η εφημερίδα, που έγινε στην περιοχή Rojova εναντίον Κούρδων πολιτών έκοψε την ανάσα της ανθρωπότητας και προσθέτει ότι από τους Κούρδους αρχηγούς της αντίστασης – όπως γράφει – κάποιος με το όνομα Ζαγρός είπε πως αυτοί που διέπραξαν το έγκλημα είχαν υλική βοήθεια από το ΑΚΡ. Εναντίον του μακελειού στη Συρία η Κομμουνιστική Εργατική Κίνηση πραγματοποίησε χθες στα κατεχόμενα εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική «πρεσβεία». Αλλού γράφει ότι αντέδρασε η Σιμπέλ Σιμπέρ στις προειδοποιήσεις των γιατρών για τα Γαστριά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν υπάρχει ανάγκη για αχρείαστο πανικό» αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ για το θέμα της καταστροφής στα Γαστριά από την πετρελαιοκηλίδα, επικρίνοντας το γεγονός ότι «ένας γιατρός έκανε τις δηλώσεις στο όνομα του συνδέσμου γιατρών» και λέγοντας ότι «η ιατρική και η πολιτική δεν πρέπει να αναμειγνύονται». Αλλού γράφει ότι επικρατεί «γλυκός πανικός» στα κατεχόμενα λόγω του ενθουσιασμού για το τριήμερο μπαϊράμι που ξεκινά σήμερα, προσθέτοντας ότι χθες η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο και στο δρόμο σχηματίζονταν ουρές αυτοκινήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Κιουτσιούκ άναψε το πράσινο φως σε συνασπισμό ΚΕΕ – ΡΤΚ σε συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Μπαϊράμι εν μέσω κρίσης» γράφει ότι φέτος το Ραμαζάνι βρήκε τα κατεχόμενα σε χάος και κρίση, προσθέτοντας ότι στην πολιτική οι καβγάδες συνεχίζονται, ενώ ο «λαός» αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Αλλού γράφει ότι έγιναν οι πρώτες θερμές – όπως τις χαρακτηρίζει – επαφές για την αναζήτηση συνασπισμού και δημοσιεύει φωτογραφίες από τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις του προέδρου του ΡΤΚ με τους προέδρους του ΚΕΕ και του ΔΚ, Κιουτσιούκ και Ντενκτάς αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ολόκληρος ο λογαριασμός για τα Γαστριά είναι της ΑΚΣΑ, εταιρείας όπου ανήκει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός και σύμφωνα με τον «υπουργό» τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού, Μεχμέτ Χαρμαντζί το κόστος μέχρι τώρα αφορά 1,3 εκ δολάρια για εξοπλισμό καθαρισμού της περιοχής, 200.000 δολάρια το πρόστιμο για το φορτίο και 800.000 δολάρια περίπου οι απολαβές προσωπικού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ενθουσιασμός για το μπαϊράμι» γράφει ότι ο «λαός» που έχει κουραστεί από τις οικονομικές δυσκολίες, τις περιβαλλοντικές καταστροφές, τους καβγάδες στην πολιτική, τις πρόωρες «εκλογές» που στριμώχτηκαν σε ενάμιση μήνα και τις αντιπαραθέσεις για το πώς θα γίνει η «κυβέρνηση» συνασπισμού, θα πάρει έστω για τρεις μέρες, που διαρκεί το μπαϊράμι, ανάσα. Αλλού γράφει για επαφές προθέρμανσης μεταξύ Γιοργκαντζίογλου – Κιουτσιούκ – Ντενκτάς για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός» περιβάλλοντος δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ότι το πρώτο πρόστιμο αξίας 169.800 ΤΛ πληρώθηκε ήδη από την ΑΚΣΑ για την καταστροφή στα Γαστριά και προσθέτει ότι θα ανοίξει και υπόθεση για αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Γύροι προθέρμανσης» δημοσιεύει φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση Γιοργκαντζίογλου – Σερντάρ Ντεννκτάς και γράφει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ είχε χωριστές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων ΚΕΕ και ΔΚ όπου αντάλλαξαν πρώτες απόψεις για το θέμα του συνασπισμού και μίλησαν για τις «ανησυχίες» τους. Αλλού γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε πως θα αξιολογήσουν όλες τις επαφές για τον σχηματισμό συνασπισμού, ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται να δήλωσε πως εάν η μόνη εναλλακτική είναι το Δημοκρατικό κόμμα (του Σερντάρ Ντενκτάς) «θα σου σπάσουν το συκώτι». Σε άλλο θέμα δίδει συνέχεια στην υπόθεση του ευρωπαϊκού «πανεπιστημίου» της Λεύκας (LAÜ) και την αποζημίωση 60.000 δολαρίων που φέρεται να δόθηκε στον πρύτανη, με τον Γκιουνέρ Μουκελέφ, πρώην μέλος της εφορευτικής επιτροπής του «πανεπιστημίου» να υποστηρίζει ότι ο πρύτανης και ο πρόεδρος της επιτροπής διαχειρίζονταν τα έσοδα του LAÜ προς δικό τους όφελος.