Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εορτασμοί της πρώτης μέρας του μπαϊραμιού, οι εκδηλώσεις στα Κόκκινα για το βομβαρδισμό της Τηλλυρίας και ο πνιγμός 28χρονου Νιγηριανού στα κατεχόμενα είναι τα κοινά θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.
3'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης το ΡΤΚ» γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, ενόψει της επιλογής που πρέπει να κάνει μεταξύ Κόμματος Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού Κόμματος για σχηματισμό «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ ανησυχεί ότι με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή του Βαρωσιού, υπάρχει ο κίνδυνος της αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέτρεψε στους Τουρκοκύπριους να πάνε στο χωριό Κόκκινα για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η χαρά του Μπαϊραμιού» αναφέρεται στην χθεσινή πρώτη μέρα του μπαϊραμιού και γράφει ότι ο κόσμος και ειδικά τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους. Αλλού αναφέρεται στην τελετή μνήμης στο χωριό Κόκκινα, που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες πρώτη μέρα του μπαϊραμιού, τα τζαμιά στη Λευκωσία ξεχείλισαν από κόσμο, με πολλούς να προσεύχονται και στα προαύλια των τζαμιών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ανέβασε στο βάθρο τα κακώς έχοντα» γράφει ότι στη χθεσινή εκδήλωση στα Κόκκινα το 1964, ο πρόεδρος του «τ/κ συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων» Κουτλάι Κέτσο, δήλωσε ότι η κακή «διακυβέρνηση» στα κατεχόμενα, η έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας των πολιτικών αναγκάζει τους Τουρκοκύπριους να ζητιανεύουν. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε ομιλία του στην εκδήλωση στο χωριό Κόκκινα, είπε ότι «η μητέρα πατρίδα Τουρκία» δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι η εγγυήτρια δύναμη για τους Τουρκοκύπριους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες στην Κερύνεια εντοπίστηκε πτώμα το οποίο ανήκει στον 28χρονο Νιγηριανό Στάνλεϊ Εγκίχου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από την Τουρκία», αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση στα Κόκκινα, και γράφει ότι ενώ ο Έρογλου έστειλε το μήνυμα ότι το ψευδοκράτος είναι η κληρονομιά που άφησαν οι αγωνιστές των Κοκκίνων, ο σύνδεσμος «αγωνιστών για την ελευθερία» είναι θυμωμένοι με την πολιτική ηγεσία στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του «Δικηγορικού Συλλόγου» Ουνβέρ Μπεντεβή, δήλωσε ότι το «κράτος» έχει υποχρέωση να βρει λύσεις για την κοινωνική ευμάρεια του «λαού». Σε άλλο θέμα αναφέρει επίσης ότι ο 28χρονος Νιγηριανός φοιτητής στα κατεχόμενα Στάνλεϊ Ρόγιαλ Ετέϊμο, βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα, ενώ φαίνεται ότι η αιτία του πνιγμού του είναι ότι πιάστηκε το πόδι του στα βράχια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Στα ύψη τα αεροπορικά εισιτήρια» γράφει ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν από το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου προς οποιαδήποτε χώρα, εκτός της Τουρκίας, θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1500 ΤΛ (περίπου 650 ευρώ) σε αεροπορικά εισιτήρια. Αλλού γράφει ότι κάτοικοι της Μόρφου δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι ψηλοί φόροι τους αναγκάζουν να κλείσουν τα καταστήματα τους και ότι περιμένουν πως και πώς να σχηματιστεί νέα «κυβέρνηση» για να δώσει μια λύση στο θέμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε χθεσινές δραστηριότητες εορτασμού της πρώτης μέρας του μπαϊραμιού.