Ανακύκλωση: Πράσινοι, μπλέ και καφέ κάδοι σκουπιδιών

Κίτρινες πλαστικές σακούλες, μπλε και πράσινοι κάδοι απορριμμάτων. Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για τη μεγάλη επιμέλεια με την οποία διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους. Είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι;

Ανακύκλωση: Πράσινοι, μπλέ και καφέ κάδοι σκουπιδιών
2'

Στα γερμανικά νοικοκυριά υπάρχουν συνήθως αρκετοί κάδοι σκουπιδιών: κίτρινοι για τις συσκευασίες, μπλε για τα χαρτιά, πράσινοι για το γυαλί, γκρι για τα υπόλοιπα. Οι Γερμανοί θα έπρεπε να γνωρίζουν πολύ καλά, τουλάχιστον θεωρητικά, τι ανήκει πού. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

H εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Remondis με έδρα τη Βόννη διαπίστωσε πως σχεδόν τα μισά απορρίμματα που ρίχνονται στους κίτρινους κάδους είναι «λάθος». Για παράδειγμα οι οδοντόβουρτσες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Deutsche Welle, οι μισοί πολίτες πιστεύουν πράγματι ότι οι οδοντόβουρτσες ανήκουν στους κίτρινους κάδους.

Πού ανήκει η οδοντόβουρτσα;

Ο Νίκολας Μίλερ από την εταιρεία Remondis λέει σχετικά: «Παραδοσιακά πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι στους κίτρινους κάδους μπορούν να ρίξουν ό,τι έχει σχέση με το πλαστικό». Από τη δεκαετία του 1990 που εισήχθη ο κανονισμός για το σύστημα συσκευασιών προβλέπεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακύκλωση πλαστικών και μετάλλων. Για το λόγο αυτό πολλοί πολίτες νομίζουν ότι πετώντας σε αυτό τον κάδο τα σκουπίδια τους κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον.

Παρεξηγήσεις και το καλό του περιβάλλοντος...

Και εκεί ακριβώς ξεκινάει η σύγχυση: παρόλο που η οδοντόβουρτσα έχει πλαστικό χερούλι και η κεφαλή της αποτελείται από πλαστικό, δεν ανήκει στους κίτρινους κάδους.

Η εταιρεία Remοndis διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα τα οποία είναι σε θέση να ξεχωρίσει ποια πραγματικά αντικείμενα ανήκουν στους κίτρινους κάδους. «Έχουμε βέβαια καθημερινά να παλέψουμε με τα λάθος σκουπίδια. Το 40-50% δεν ανήκει στους κίτρινους κάδους. Και η διαδικασία απομάκρυνσής τους μπορεί να είναι πολύ ακριβή».

Τα υπόλοιπα σκουπίδια που δεν ανήκουν εκεί που θα έπρεπε καίγονται. Tο κόστος καύσης υπολογίζεται ανάμεσα στα 100 με 200 ευρώ ανά τόνο. Αντίθετα, το πεπιεσμένο πλαστικό ή αλουμίνιο μπορεί να πιάσει πολύ καλές τιμές στην αγορά. Με τον ισχύον νομικό καθεστώς είναι πάντως απολύτως νόμιμο να καίγεται ό,τι δεν έχει διαχωρισθεί σωστά.

Με τη νέα τεχνολογία που υπάρχει ακόμα και οι οδοντόβουρτσες μπορούν να ανακυκλωθούν, ωστόσο όπως επισημαίνει ο Αρντ Ούρμπαν, καθηγητής Οικονομίας των απορριμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ: «Οι νέες εγκαταστάσεις χρειάζονται χρήματα, απαιτούνται επενδύσεις, προσωπικό, ηλεκτρικό, ειδικά μηχανήματα». Παρ' όλα αυτά επισημαίνει ο Αρντ Ούρμπαν ότι «οι νέες αυτές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες, διότι στη Γερμανία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι».

DW

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή