Έληξε η σύνοδος της G20 μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ομαδική φωτογράφηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης συνόδου τους στην Αγία Πετρούπολη, η οποία σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία. Η «κόντρα» μεταξύ Ομπάμα-Πούτιν συνεχίστηκε και μετά της λήξη της συνόδου με δηλώσεις - Στις 10 Σεπτεμβρίου το κρίσιμο διάγγελμα του Ομπάμα για τη Συρία

Έληξε η σύνοδος της G20 μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα
7'

Το κλίμα της συνόδου ήταν από την αρχή ιδιαίτερα ψυχρό λόγω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας γύρω από το συριακό ζήτημα.

Όπως αναμενόταν το θέμα της Συρίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στην τελική, επίσημη ανακοίνωση των G20.

d2e20319e69c9eed31b06b9611d721ce XL

Μετά τη λήξη της συνόδου ο Bλάντιμιρ Πούτιν επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πεποίθησή του ότι η συριακή κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα και η όλη συζήτηση αποτελεί προβοκάτσια. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα χημικά τα έχουν χρησιμοποιήσει οι αντάρτες. «Είχαμε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και δε ήμασταν όρθιοι, όπως είπατε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο. Συμφωνήσαμε σε ένα σημείο, σε ένα σενάριο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης», είπε.

Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Ακόμα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Συρία και θα τη βοηθήσει σε περίπτωση επίθεσης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Για την υπόθεση Σνόουντεν, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν «δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας», επεσήμανε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και δεν κατάφερε να βρει στη σύνοδο την υποστήριξη που περίμενε για κοινή στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Ασαντ, υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία του G20 συμφωνεί ότι ο Άσαντ έκανε χρήση χημικών».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι απαιτείται μια διεθνής απάντηση στη Συρία και δεν θα έρθει μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ενώ χαρακτήρισε «ειλικρινή και παραγωγική τη συζήτηση με τον Πούτιν».

«Κατανοώ τον σκεπτικισμό για τη Συρία στο Κογκρέσο. Ήξερα πως η Συρία θα ήταν μεγάλο βάρος για το Κογκρέσο» σχολίασε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να δράσει γρήγορα στη χώρα.

«Η διεθνής κοινότητα έχει 'κολλήσει' για διάφορους πολιτικούς λόγους, και ο κόσμος στρέφεται στις ΗΠΑ και ρωτάει 'τι θα κάνετε'» τόνισε.

Ο Ομπάμα διέψευσε πάντως τις πληροφορίες για εκτεταμένα χτυπήματα στη Συρία, κάνοντας λόγο για «περιορισμένο και συμμετρικό χτύπημα.»

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας (..) Τι σημαίνει αν δεν δράσουμε; Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής για την κρίση στη Συρία» σημείωσε. Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ο ίδιος το χάσμα μεταξύ των ηγετών στην G20. «Ενας αριθμός κρατών θεωρεί ότι οποιαδήποτε δράση πρέπει να αναληφθεί μέσω ΟΗΕ. Εγώ πιστεύω ότι δεδομένης της παράλυσης του ΣΑ για τι θέμα αυτό αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί για την τήρηση της απαγόρευσης θα πρέπει να υπαρχει απάντηση χωρίς απόφαση του ΣΑ» τόνισε.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι θα προβεί σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για την Συρία στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μετά τις δηλώσεις ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιχείρηση στην Συρία και τη λίστα των χωρών που είναι σύμφωνες σε μία άμεση επέμβαση.

Οι δέκα χώρες που σύμφωνα με την ανακοίνωση υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ είναι: η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, η χρήση χημικών όπλων είναι καταδικαστέα και αν μείνει ατιμώρητη τότε αυξάνεται ο κίνδυνος επανάληψης της χρήσης αυτών των όπλων.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν το συριακό καθεστώς να είναι υπεύθυνο για την επίθεση (της 21η Αυγούστου)», αναφέρει το κείμενο και συνεχίζει πως είναι απαραίτητη μία ισχυρή απάντηση σε αυτή την σοβαρή παραβίαση των κανόνων, που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τέτοιες θηριωδίες δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν.

«Εκείνοι που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους - από την οποία απουσιάζει το συριακό ζήτημα - μετά το τέλος της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, οι χώρες μέλη της εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «ιδιαίτερα ισχνή», εξαιτίας κυρίως των «κινδύνων» που απορρέουν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες.

g20phot22

«Η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχνή και οι κίνδυνοι παραμένουν», ιδίως όσοι σχετίζονται με την «επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, η οποία αντανακλά σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο της αστάθειας στη ροή των κεφαλαίων, τις δυσχερέστερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αστάθεια στις τιμές των πρώτων υλών», τονίστηκε στο κείμενο που υιοθέτησαν οι ηγέτες της G20.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως «η ζώνη του ευρώ δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομικής και νομισματικής της ένωσης, περιλαμβανομένων προσπαθειών για την βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού και πως θα προωθήσει και χωρίς καθυστέρηση την τραπεζική ένωση».

Η νομισματική πολιτική «θα εξακολουθήσει να πορεύεται με γνώμονα την εσωτερική σταθερότητα στις τιμές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα προς τις προσταγές των κεντρικών τραπεζών. Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που προσφέρθηκε τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία για διορθωτικές νομισματικές πολιτικές , περιλαμβανομένων και των μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών», τονίσθηκε στο ίδιο κείμενο.

Στην ανακοίνωση προστέθηκε πως οι κεντρικές τράπεζες των G20 δεσμεύτηκαν να μεταβάλλουν «προσεκτικά» τη νομισματική πολιτική τους, απαντώντας στην έκκληση των αναδυομένων χωρών, οι οποίες αισθάνονται κυρίως τις επιπτώσεις από την απόφαση της Fed, της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, να μειώσει τα μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι κεντρικές μας τράπεζες δεσμεύτηκαν πως οι μελλοντικές μεταβολές στη νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να είναι προσεκτικά συγκροτημένες και θα ανακοινώνονται σαφώς», σύμφωνα με το κείμενο, ενώ αναγνωρίστηκε πως «η ενίσχυση της ανάπτυξης θα συνοδεύεται από μία μετάβαση προς την εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών».

Οι 20 ηγέτες συμπέραναν πως είναι «ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί ισχυρή και διαρκής ανάκαμψη, ενώ θα εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Όπως συμφωνήσαμε, όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αναπτύξει αξιόπιστες, φιλόδοξες και επικεντρωμένες σε κάθε χώρα μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές».

«Οι στρατηγικές αυτές θα εφαρμοσθούν ευέλικτα ώστε να λαμβάνουν υπ' όψη τις νέες οικονομικές συνθήκες, προκειμένου να στηριχθούν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα οδηγηθεί προς μία βιώσιμη πορεία. Ένας αριθμός από αναδυόμενες οικονομίες ανέπτυξαν επίσης τα βασικά στοιχεία των στρατηγικών τους για την προώθηση μίας δημοσιονομικής σταθερότητας».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Σχεδόν όλοι στη G20 συμφώνησαν σε στρατιωτική επιχείρηση

Μπραχίμι: Καμία επέμβαση στη Συρία χωρίς έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ

Μέρκελ: Να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
05:05ΚΟΣΜΟΣ