EE: «Πράσινο φως» για επενδυτικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κίνα για μια διμερή συμφωνία όσον αφορά τις επενδύσεις, η οποία εκφράζονται ελπίδες ότι θα βελτιώσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην οικονομία του ασιατικού γίγαντα.
"Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για εμάς", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ στο Λουξεμβούργο μετά τη συνάντησή του με τους 28 υπουργούς. "Νομίζω ότι ο καιρός είναι κατάλληλος για να αρχίσουμε τις συζητήσεις, και κατόπιν θα δούμε τι θα προκύψει από αυτές".
"Η Κίνα είναι σημαντική και θα γίνει ακόμη πιο σημαντική", δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εμπορίου Εύα Μπιερλίνγκ. "Δεν θέλουμε να διεξαγάγουμε εμπορικούς πολέμους. Θέλουμε να έχουμε εμπορική ειρήνη".
Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας επιδεινώθηκαν φέτος από μια σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από κινεζικής πλευράς, ιδίως όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά.
Όμως οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας είχαν συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2012 να επιδιώξουν τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις σε μια προσπάθεια να "προωθήσουν και να διευκολύνουν τις επενδύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις" και να τις καταστήσουν ασφαλέστερες.
Η ΕΕ επέμεινε οι συνομιλίες να μην περιοριστούν στις εγγυήσεις για τις επενδύσεις αλλά να επεκταθούν και στη "μεγάλη συζήτηση" σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στις αγορές, σημείωσε ο Ντε Χουχτ. Τόνισε ότι το Πεκίνο "συμφώνησε επί της αρχής" να εξετάσει το ζήτημα, ωστόσο επισήμανε ότι η επιτυχία της διαπραγμάτευσης δεν είναι εξασφαλισμένη.
"Θεωρώ (τις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις) μια κίνηση της Κίνας για να γίνει όλο και περισσότερο μέρος της διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας, και νομίζω ότι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να το κάνουν αυτό", ανέφερε ο Ντε Χουχτ. "Αλλά από αυτό μέχρι να κάνουν παραχωρήσεις σε μια διαπραγμάτευση. . . αυτό είναι κάτι άλλο", σημείωσε επίσης.
Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν κατά την διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Κίνας την 21η-22α Νοεμβρίου, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσους, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.
Οι υπουργοί ανέφεραν ότι θα ήθελαν οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί "όχι πέραν των δυόμισι ετών" από την έναρξή τους. Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί σε αυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συμφωνία αυτή για τις επενδύσεις θα απέχει πολύ από μια ευρεία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον προηγουμένως το Πεκίνο. Όμως ο Ντε Χουχτ είπε ότι αυτή τη στιγμή μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε "και πολύ νόημα", αφού οι πολιτικές της Κίνας όσον αφορά το εμπόριο δεν εξασφαλίζουν "συναλλαγές επί ίσοις όροις".
Η συμφωνία αυτή θα εγγυάται στο Πεκίνο πρόσβαση και προστασία που ήδη απολαύει η Κίνα σε διμερές επίπεδο χάρη σε 26 διμερείς συμφωνίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια για τις επενδύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα, μείωση των εμποδίων για τις επενδύσεις και αυξημένη πρόσβαση σε διάφορες κινεζικές αγορές, όπως ανέφεραν οι 28 υπουργοί σε μια κοινή τους δήλωση.
"Αν έχουμε ένα κλίμα επενδυτικής ασφάλειας από όλες τις απόψεις, αυτό είναι φυσικά καλό για τις εταιρίες μας, για όλες τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν εκεί", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. "Θα βελτιώσει εκ νέου τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα".
Το εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα έχει διπλασιαστεί από το 2003 και υπερβαίνει πλέον σε όγκο το 1 δισεκ. ευρώ την ημέρα, όμως στην Κίνα κατευθύνεται μόλις το 2% των άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ.