Γερμανία και Βραζιλία λένε «τέλος» στις παρακολουθήσεις
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βραζιλίας καταρτίζουν ένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα καλεί να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη κατασκοπεία και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μετά τις αποκαλύψεις ενός πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που έχουν θέσει σε εφαρμογή, δήλωσαν διπλωμάτες στον ΟΗΕ.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχουν καταδικάσει έντονα τα προγράμματα μαζικής κατασκοπείας από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.
Οι καταγγελίες περί του ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γαλλία και ότι παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ προκάλεσαν οργή στην Ευρώπη.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να λάβουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο.
Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται στον φυγόδικο πληροφορικό πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και της Βραζιλίας στον ΟΗΕ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ένα σχέδιο απόφασης το οποίο σχεδιάζουν να θέσουν σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού, είπαν πολλοί διπλωμάτες.
«Η απόφαση αυτή θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη στην ΓΣ, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η NSA», προέβλεψε δυτικός διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.
Η Μέρκελ απαίτησε την Πέμπτη η Ουάσινγκτον να συμφωνήσει στη σύναψη μιας συμφωνίας «μη κατασκοπείας» με το Βερολίνο και το Παρίσι ως τα τέλη της χρονιάς και πρόσθεσε ότι θέλει να δει πράξεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όχι να ακούσει απλώς διαβεβαιώσεις ή συγγνώμες.
Τον περασμένο μήνα η Ρούσεφ, η οποία εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην ετήσια σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, επέκρινε τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου λόγω της κατασκοπείας στην οποία προβαίνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και περιλάμβαναν την παρακολούθηση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μεταξύ άλλων.
Η Ρούσεφ εξέφρασε επίσης την απαρέσκειά της ακυρώνοντας μια επίσημη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Βραζιλία.