Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε έξι δημοσιογράφους

Η συμμετοχή έξι δημοσιογράφων σε μικρό μαρξιστικό κόμμα, που θεωρείται τρομοκρατικό και έχει απαγορευθεί στην Τουρκία, τους οδήγησε στη φυλακή με ισόβια κάθειρξη, όπως αναφέρουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε έξι δημοσιογράφους
1'


Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, Δευτέρας προς Τρίτη. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ισόβια κάθειρξη για την ιδρύτρια του ραδιοφωνικού σταθμού Ελεύθερη Ραδιοφωνία, με την κατηγορία ότι είναι ανώτερο στέλεχος του Κομουνιστικού Μαρξιστικού – Λενιστικού κόμματος, ποινή που της επεβλήθη όπως και σε πέντε ακόμα δημοσιογράφους.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για ετυμηγορία "ντροπή για το τουρκικό δικαστικό σύστημα και ένα παράδειγμα της απόλυτης εξουσίας που ασκεί η κυβέρνηση".

Πριν από ένα χρόνο σε έκθεσή της η Επιτροπή Προστασίας των δημοσιογράφων χαρακτήριζε την Τουρκία "τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου" για τους δημοσιογράφους, μαζί με το Ιράν και την Κίνα.

Τουλάχιστον 85 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους τους τελευταίους μήνες, θύματα της καταστολής μετά το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, όπως καταγγέλλει το συνδικάτο των Τούρκων δημοσιογράφων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή