Ο Γιανουκόβιτς δέχτηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδέχτηκε σήμερα να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την άρνηση της κυβέρνησής του να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιανουκόβιτς δέχτηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση
2'

Την επομένη μιας μεγάλης διαδήλωσης στο Κίεβο, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, και καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν και σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας αψηφώντας τη σφοδρή χιονόπτωση, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τους τρεις πρώην προέδρους της χώρας για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Και οι τρεις πρώην πρόεδροι —ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, ο Λεονίντ Κούτσμα, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του οποίου υπήρξε ο Γιανουκόβιτς και ο Βίκτορ Γιούσενκο που αναδείχτηκε στο αξίωμα αυτό μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004— εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή τους στο κίνημα της αντιπολίτευσης υπέρ της προσέγγισης με τις Βρυξέλλες.

gian13938121

Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν οι βάσεις των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Οι συνομιλίες του Γιανουκόβιτς με τους πρώην προέδρους θα συμπέσουν με την άφιξη στο Κίεβο της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έχει αναλάβει, ανεπίσημα, μια "αποστολή συμφιλίωσης" των δύο πλευρών.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, τον οποίο επικρίνει έντονα για την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Νοεμβρίου, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία. Υποστηρίζει κυρίως ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προετοιμάζει μυστικά την ένταξη της χώρας στην τελωνειακή ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς, εκφράζοντας όμως το φόβο ότι η αστυνομία θα επιχειρήσει να διαλύσει δια της βίας τις διαδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει, στις επαφές που θα έχει με τον πρόεδρο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή