ΟΗΕ-ΗΠΑ: Σταματήστε να πληρώνετε λύτρα στους τρομοκράτες

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν λάβει 120 εκατομμύρια σε λύτρα τα τελευταία 10 χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση επαινώντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο προτρέπει τις χώρες να μην πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγής, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

ΟΗΕ-ΗΠΑ: Σταματήστε να πληρώνετε λύτρα στους τρομοκράτες
3'


Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα λύτρα «για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, όπως την πληρωμή μισθών και την πρόσληψη και εκπαίδευση νέων μελών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Το ψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των απαγωγών. Καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να σταματήσουν ολοκληρωτικά οι πληρωμές λύτρων σε τρομοκράτες.

Η Ψάκι πρόσθεσε επίσης ότι το ψήφισμα είναι σύμφωνο με τη μακρόχρονη πολιτική των ΗΠΑ για ουδεμία παραχώρηση σε τρομοκράτες. Η ίδια σημείωσε ότι στο ψήφισμα τονίζεται πως με την καταβολή λύτρων σε τρομοκράτες, χρηματοδοτούνται μελλοντικές απαγωγές και πράξεις ομηρίας, διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα.

Ωστόσο, ερωτηθείς η Ψάκι σχετικά με τις εταιρείες που έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια προκειμένου να είναι σε θέση να διαπραγματεύονται την επιστροφή των απαχθέντων υπαλλήλων, είπε ότι το ψήφισμα αποτελεί «περισσότερο μια σύσταση» παρά απαίτηση.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ώστε να γίνεται απόρριψη της πληρωμής λύτρων», είπε.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιλ Γκραντ, είπε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο αυτόνομο ψήφισμα με στόχο τη διακοπή της ροής των χρημάτων σε τρομοκράτες που αφορά σε απαγωγές. Είπε ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 105 εκατομμύρια από λύτρα, τα τελευταία 3 χρόνια.

«Οι σημερινές ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των απαγωγών που έχουν στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων από λύτρα, κάτι που αποτελεί την κύρια χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Γκραντ.

Ωστόσο, η σημασία του ψηφίσματος τέθηκε υπό αμφισβήτηση υπό το φως των πρόσφατων υποθέσεων που αφορούσαν στις απαγωγές υπηκόων της Γαλλίας και τη Δανίας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις καταβλήθηκαν τα λύτρα.

Τέσσερις Γάλλοι, οι οποίοι είχαν απαχθεί από μαχητές της αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική και κρατούνταν όμηροι για τουλάχιστον 3 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθεροι τον Οκτώβριο με τη βοήθεια της νιγηριανής κυβέρνησης. Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να καταβάλουν τα λύτρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν ενάντια στη γαλλική πολιτική, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

Ωστόσο, η εφημερίδα Le Monde αμφισβήτησε τις αναφορές αυτές, ισχυριζόμενη ότι Γάλλοι πράκτορες παρέδωσαν λύτρα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα που εστάλη στο Μαλί προκειμένου να φέρει πίσω τους άνδρες, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους απαγωγείς.

Τον Απρίλιο, τα έξι μέλη του πληρώματος ενός πλοίου –μεταξύ των οποίων και δύο Δανοί υπήκοοι- που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Σομαλούς πειρατές για τουλάχιστον 2 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθερα μετά την καταβολή λύτρων από μια δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας επέμεινε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή