Έκθεση ΣΟΚ: 6,6 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν το 2012
-Οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί-Δραματική η κατάσταση για την παιδική εργασία-Σημαντική πρόοδος συνολικά για τη θνησιμότητα κάτω των 5 ετών
Σοκάρει η έκθεση της UNICEF, «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2014» για τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά του κόσμου. Αν και από το 1990 μέχρι σήμερα σώθηκαν 90 εκατομμύρια παιδιά, ωστόσο μόλις το 2012 πέθαναν 6,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω από τα πέντε έτη.
Οι αιτίες μάλιστα που τα οδήγησαν στο θάνατο, σύμφωνα με την έκθεση θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, γεγονός που παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Συγκλονιστικά και τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης της UNICEF. Το 15% των παιδιών του κόσμου απασχολούνται σε εργασίες που δεν θα έπρεπε. Ο λόγος είναι ότι από την μια πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και από την άλλη παραβιάζεται το δικαίωμά τους στη μάθηση και το παιχνίδι.
Επίσης, το 11% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από τα 15 τους χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση και την προστασία.
Σημαντική είναι η διαφορά ανάμεσα στα παιδιά φτωχών γονιών και των πλουσίων. Οι φτωχές μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα φτωχά παιδιά έχουν 2,7 λιγότερες πιθανότητες να έχουν ειδικευμένο προσωπικό κατά τη γέννηση τους από τα πλουσιότερα.
Συγκεκριμένα στο Νίγηρα μόνο το 39% των αγροτικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, την ώρα που όλα τα αστικά νοικοκυριά έχουν. Στο Τσαντ, μόνο 44 κορίτσια εισέρχονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εισέρχονται 100 αγόρια.
Οι θετικές νότες...
Δεν λείπουν ωστόσο οι θετικές εξελίξεις στην πολύχρονη προσφορά της UNICEF. Από το 1989 που υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε πολλούς τομείς, σύμφωνα με την Έκθεση. Ορόσημο παραμένει το 2015, για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Αν τα ποσοστά θνησιμότητας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 1990 θα είχαν πεθάνει 90 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία σώθηκαν. Σημαντικά βοήθησαν οι εμβολιασμοί, η υγεία και η πρόοδος στην παροχή υπηρεσιών υγιεινής και νερού.
Στην Ελλάδα η θνησιμότητα κάτω των 5 ετών μειώθηκε από 38 θανάτους ανά 1.000 ζώντα νεογνά το 1970, σε 13 το 1990, σε 8 το 2000 και σε 5 το 2012. Αυτό σημαίνει ότι η θνησιμότητα μειώθηκε κατά 62% από το 1990 και κατά 38% από το 2000.
Η καχεξία μειώθηκε από το 1990 κατά 37% λόγω της βελτίωσης της διατροφής. Αυξημένη είναι η εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι το 2011, 81 στα 100 παιδιά ακόμη και στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες πήγαιναν σχολείο, ενώ το 1990, 53 στα 100.
Η έκκληση της UNICEF
Με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις η UNICEF απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη προσπάθεια και καινοτομία, διακηρύσσοντας ότι «κάθε παιδί μετράει». Παροτρύνει για αύξηση των επενδύσεων σε καινοτομίες οι οποίες θα επανορθώσουν το σφάλμα του αποκλεισμού.
Επισημαίνει δε, τη σημασία της συλλογής δεδομένων για την επίτευξη προόδου για τα παιδιά και για την αποκάλυψη της άνισης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και προστασία, που χαρακτηρίζει τη ζωή τόσων πολλών παιδιών.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της UNICEF ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:
Unicef: Ανάγκη βοήθειας σε 400.000 παιδιά σύρων προσφύγων στο Λίβανο
Μειώθηκε το ετήσιο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως