Στο Κίεβο η Κάθριν Άστον
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον αναμένεται σήμερα στην Ουκρανία για μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης, στην οποία θα περιληφθεί ενδεχομένως η προσφορά μιας οικονομικής βοήθειας, τη χορήγηση της οποίας λένε πως εξετάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες πως συζητούν με την ΕΕ για τη βοήθεια αυτή, το ύψος της οποίας δεν διευκρινίσθηκε, ενώ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους δεν έχει προβεί σε σχόλιο, προειδοποιώντας ωστόσο εναντίον του "εξτρεμισμού" της αντιπολίτευσης.
Αυτή η υποθετική αμερικανική και ευρωπαϊκή στήριξη προς το Κίεβο θα πραγματοποιηθεί "μετά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και όταν η χώρα ξαναπάρει την οδό της οικονομικής ανάκαμψης μέσω του ΔΝΤ", του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.
Πρέπει ακόμη το Κίεβο να δεσμευθεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων και να πάψουν οι βιαιότητες, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα χθες, Δευτέρα, οι υπηρεσίες της Άστον, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.
Αυτό το "Ουκρανικό Σχέδιο" θα αφορά διάφορους τομείς της οικονομίας "για να βελτιωθούν τα πράγματα", δήλωσε πάντως η Άστον σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", προσθέτοντας πως "οι αριθμοί δεν είναι μικροί".
Οι αρχές του Κιέβου έχουν επιλέξει προς το παρόν να μην αντιδράσουν. "Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις δηλώσεις, επειδή δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω. Ουδείς μου έχει μιλήσει γι' αυτές", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος επέστρεψε χθες στην εργασία του, έπειτα από πλήρη σιωπή τεσσάρων ημερών η οποία δικαιολογήθηκε με μια αναρρωτική άδεια, προτίμησε από την πλευρά του να κατακεραυνώσει "τον εξτρεμισμό" των διαδηλωτών.
Ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση για "υποκίνηση μίσους" με κίνητρο "τον αγώνα για την εξουσία", χωρίς πάντως να πει ποιον ακριβώς έχουν στόχο οι δηλώσεις του.
Οι δηλώσεις αυτές φάνηκε να απηχούν μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε καλέσει λίγες ώρες νωρίτερα την ουκρανική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις "απειλές" και τα "τελεσίγραφα" ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να "εξέλθει από τη βαθιά κρίση" στην οποία βρίσκεται, "παραμένοντας παράλληλα εντός του συνταγματικού πλαισίου".
Στο σύντομο απόσπασμα της παρέμβασής του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Γιανουκόβιτς δεν αναφέρθηκε ούτε στην πρόταση της Δύσης για βοήθεια ούτε στα αιτήματα για συνταγματική αναθεώρηση και αμνηστία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση.
Μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει το Νοέμβριο μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών, συγκλονίζεται από ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης.
Στη συνέντευξή της στην "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", η Άστον δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το ποσό που θα μπορούσε ενδεχομένως να διατεθεί για την Ουκρανία.
Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο και μίλησε αφού ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως "πρέπει να καταγραφούν όλα όσα μπορούν να βάλουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι, μαζί με τους Αμερικανούς", αλλά πρόσθεσε πως "θα είναι δύσκολο, φοβάμαι, να φθάσουμε το ύψος της ρωσικής προσφοράς". Μετά την εγκατάλειψη, στα τέλη Νοεμβρίου, της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας λίγο πριν από την υπογραφή της, η Μόσχα προσέφερε στο Κίεβο 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις και μείωση της τιμής του φυσικου αερίου κατά 30%.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης, η ΕΕ είχε προτείνει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 610 εκατομμυρίων. Όμως η βοήθεια αυτή, η οποία εξαρτιόταν από το δρακόντειο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ, θεωρήθηκε αστεία από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
Χθες τις πρώτες πληροφορίες για ενδεχόμενη δυτική βοήθεια ακολούθησε η ανακοίνωση του αυξημένου χρέους της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο που ανερχόταν στο τέλος Ιανουαρίου σε 3,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ήταν ίσως ένας τρόπος για να υπομνησθεί σε ποιο σημείο η Ουκρανία εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία.
Το πρόγραμμα του Γιανουκόβιτς για τις επόμενες ημέρες δεν διευκρινίσθηκε, όμως ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, χωρίς όμως να ανακοινώσει ημερομηνία. Οι Αγώνες αρχίζουν στις 7 Φεβρουαρίου.
Στο Κίεβο, ο πρόεδρος πρέπει να εργαστεί για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Το θέμα είναι σημαντικό διότι τόσο η Μόσχα όσο και οι Βρυξέλλες εξαρτούν τη βοήθειά τους από τη σύνθεση και τις εξουσίες της κυβέρνησης αυτής. Η αντιπολίτευση επιθυμεί να αποκτήσει πραγματικό έλεγχο των σημαντικών κυβερνητικών θέσεων.
Το κοινοβούλιο επαναλαμβάνει εξάλλου σήμερα τις εργασίες του. Η αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα επωφεληθεί για να προτείνει ένα νέο νόμο περί αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί, ο οποίος θα αντικαταστήσει αυτόν που εξαρτά την εφαρμογή του από την εκκένωση εκ μέρους των αντιπολιτευομένων των δημόσιων κτιρίων τα οποία έχουν καταλάβει.