ΟΗΕ: Σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή το Σεπτέμβριο

Τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή, στις 23 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη συλλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα».

ΟΗΕ: Σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή το Σεπτέμβριο
2'

«Αυτή η σύνοδος έχει στόχο τις λύσεις και όχι τις διαπραγματεύσεις. Έχω προσκαλέσει όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με επικεφαλής επιχειρήσεων και χρηματοδοτών, εκπροσώπους αυτοδιοίκησης και ομάδες πολιτών» ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «οι χώρες έχουν συμφωνήσει να οριστικοποιήσουν μια φιλόδοξη νομική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015».

«Το 2014, πρέπει να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη συλλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, την κλιματική αλλαγή, στη μεγαλύτερη ευκαιρία για κοινή πρόοδο προς ένα βιώσιμο μέλλον. Είναι η χρονιά για κλιματική δράση. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο.

Οι ελπίδες μας για εξάλειψη της φτώχειας, την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας μέχρι το 2015 και η εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας ανάπτυξης πέρα από το 2015, στηρίζεται στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί».

Ο Μπαν Γκι-μουν έκανε τις δηλώσεις υποδεχόμενος στην έδρα του ΟΗΕ τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τις πόλεις και την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Μπαν, αναφερόμενος στον διορισμό αυτό, εξήγησε ότι μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, είναι «πολύ ευάλωτες» στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και έφερε ως παράδειγμα την καταιγίδα Σάντι.

Ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι πρόεδρος του "C40 Cities Climate Leadership Group", ενός ομίλου στο οποίο συμμετέχουν οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όλου του κόσμου και έχει ως στόχο να προωθήσει την οικολογική συνείδηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, περιορίζοντας την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή