Στο Κίεβο μεταβαίνει ο ρουμάνος ΥΠΕΞ

Το Κίεβο επισκέπτεται σήμερα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τίτους Κορλάτεαν στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλονται από τη Ρουμανία, τόσο στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές, όσο και σε διμερές επίπεδο για την ειρηνική επίλυση, μέσω διαλόγου, της οξείας κρίσης στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο ρουμάνος ΥΠΕΞ
2'

"Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας μεταβαίνει στο Κίεβο λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Χερσόνησο της Κριμαίας, αναπόσπαστο μέρος της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Ουκρανίας. Οι διαβουλεύσεις στο Κίεβο θα αποτελέσουν ευκαιρία για την προσέγγιση όλων των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Ρουμανίας και Ουκρανίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Κορλάτεαν στην Ουκρανία συμφωνήθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Ντεστσίτσια, με πρωτοβουλία της ρουμανικής πλευράς, στις 4 Μαρτίου.

"Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ταξιδέψω στο Κίεβο για να συζητήσουμε τρόπους για τη διασφάλιση της προστασίας των ευρωπαϊκών προτύπων για τους Ρουμάνους που ζουν στην Ουκρανία και χαιρέτισα το γεγονός ότι ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα που ακυρώνει το δικαίωμα χρήσης των μειονοτικών γλωσσών", δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών προτού αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα, ενημέρωσε τα μέλη των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον Ουκρανό ομόλογό του και υπογράμμισε πως "θέση της Ρουμανίας είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας και να καταδικαστεί, από κοινού με τους εταίρους στις ευρωπαϊκές και ευρωπατλαντικές δομές, η σαφής παραβίαση του δικαιώματος της κυριαρχίας και η επιθετική ενέργεια ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε έδαφος που ανήκει στο ουκρανικό κράτος».

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι προτίθεται να αποστείλει ομάδα διαπραγματευτών στο Κίεβο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη διασυνοριακή κυκλοφορία μικρής κλίμακας μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τουρκία και ΝΑΤΟ συνεργοί στην Ουκρανία

Οι 7 λόγοι που η Αμερική «τρέμει» να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή