Ιαπωνία: Μερική άρση της απαγόρευσης στον... εαυτό της να πωλεί όπλα
Η Ιαπωνία αίρει μερικώς την απαγόρευση την οποία η ίδια είχε επιβάλει στον εαυτό της, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.
Στο παρελθόν κάθε πώληση στρατιωτικού υλικού στο εξωτερικό απαγορευόταν, μολονότι η Ιαπωνία εξήγε στρατιωτική τεχνολογία στις ΗΠΑ.
Οι νέοι όροι θα επιτρέψουν στο Τόκιο να παράγει όπλα σε συνεργασία με τους συμμάχους του και θα ανοίξει την ιαπωνική αμυντική βιομηχανία σε νέες αγορές και τεχνολογίες.
Η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στην Κίνα, η οποία κατηγορεί την Ιαπωνία για απόπειρα μερικής επιστροφής στο καταδικασμένο μιλιταριστικό παρελθόν της.
Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου διαθέτει το πλέον πασιφιστικό σύνταγμα στον κόσμο, το οποίο της απαγορεύει να διεξάγει πόλεμο παρά μόνο για λόγους αυτοάμυνας και το οποίο είχε επιβληθεί στη χώρα από τη Συμμαχική Κατοχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι «τρεις αρχές» τις οποίες είχε επιβάλει η χώρα στον εαυτό της το 1967 ήταν να μην πωλεί όπλα σε χώρες με «κομμουνιστικό καθεστώς», να σέβεται τα εμπάργκο όπλων τα οποία επιβάλλει ο ΟΗΕ και να παρέχει στρατιωτικό υλικό σε χώρες που βρίσκονται σε ένοπλες διαμάχες.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ωστόσο, έχει δείξει διάθεση ενίσχυσης της παγκόσμιας ασφάλειας και άρσης πολλών από τους περιορισμούς τους οποίους επέβαλε η χώρα στον εαυτό της μετά την οδυνηρή ήττα της στον πόλεμο του 1939-1945.
Διαβάστε επίσης: Θανατοποινίτης αποφυλακίζεται μετά από 48 χρόνια στην Ιαπωνία