Νιγηρία: Έκκληση για την απελευθέρωση των 223 μαθητριών

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν παραδέχτηκε σήμερα ότι οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας ακόμη δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι 223 μαθήτριες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την απαγωγή τους εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές.

Νιγηρία: Έκκληση για την απελευθέρωση των 223 μαθητριών
2'


Ο Τζόναθαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ και ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιλύσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, την ώρα που ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση των μαθητριών, ηλικίας 16-18, που απήχθησαν από ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ ενώ ήταν στο σχολείο τους στην περιοχή Τσίμποκ του βορειοανατολικού κρατιδίου Μπόρνο.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας εδώ και μήνες, ζήτησε επίσης τη βοήθεια και άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα, δήλωσε ο Τζόναθαν σε συνέντευξη σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούζα, ο οποίος ζήτησε και τη συνεργασία των γειτονικών χωρών (Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας και Μπενίν).

«Συνομιλούμε με χώρες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν. Πρώτες είναι Οι ΗΠΑ. Έχω ήδη μιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο Ομπάμα» για να βοηθήσει τη Νιγηρία να επιλύσει τα προβλήματα ασφαλείας της.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Νιγηρία και σε πολλές χώρες, κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες Νιγηριανοί ζήτησαν να ληφθούν πιο ουσιαστικά μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να βοηθήσουν τη Νιγηρία στην υπόθεση αυτή.

Νιγηριανή εφημερίδα στο κυριακάτικο φύλλο της δημοσίευσε τη συνέντευξη δύο κοριτσιών που κατάφεραν να διαφύγουν.

«Μπήκαν στο σχολείο μας και πιστέψαμε ότι ήταν στρατιώτες», δήλωσε η Ταμπίτα Ουάλσε, μια από τις δύο μαθήτριες στη Sunday Punch. «Φορούσαν στρατιωτικές στολές. Όταν ανακαλύψαμε την αλήθεια, ήταν πολύ αργά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

Οι δύο μαθήτριες περιγράφουν πώς είχαν το θάρρος να πηδήξουν από το φορτηγό που τις μετέφερε.

Η Μπόκο Χαράμ που μάχεται για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στο βορρά της χώρας έχει ήδη θέσει στο στόχαστρό της σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά και σύμβολα του κράτους και των δυνάμεων της τάξης από το 2009.

Ωστόσο η μαζική απαγωγή, στόχος της οποίας ήταν έφηβες, είναι πρωτοφανής και η πιο δραματική της ισλαμιστικής οργάνωσης παρά την τρομοκρατική της δράση που έχει προκαλέσει το θάνατο 1.500 ανθρώπων από την αρχή του έτους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή