Γάζα: Το Ισραήλ δεν συμμετέχει σε συνομιλίες για να μη λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του
Η άρνηση του Ισραήλ να στείλει μια αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συζητήσει με τους Παλαιστίνιους για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά ένας τρόπος να αποφύγει να απαντήσει για τις «σφαγές» που διαπράττει στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς.
Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησε χθες Κυριακή στο σύνολο των όρων για την επίτευξη εκεχειρίας.
Σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας, τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν στους αιγύπτιους μεσολαβητές, οι οποίοι αναμένεται να τα μεταφέρουν στην ισραηλινή πλευρά.
Το Ισραήλ αρνήθηκε να στείλει μια αντιπροσωπεία στο Κάιρο, αφού επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την κατάρρευση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας την Παρασκευή.
Το Ισραήλ «θέλει να αποφύγει να έρθει» στο Κάιρο, διότι οι Ισραηλινοί «δεν θέλουν να πρέπει να απαντήσουν για τις σφαγές που έχουν διαπράξει εναντίον του παλαιστινιακού λαού, οι οποίες εντείνονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Κάιρο ο Έζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς.
Όμως «είτε έρθουν είτε όχι, δεν μπορούν να ξεφύγουν (από τις ευθύνες) και ο παλαιστινιακός λαός ενωμένος θα τους προσάγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», πρόσθεσε.
Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία κατέληξε χθες Κυριακή σε μια κοινή θέση σχετικά με τα αιτήματά της ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα.
Μεταξύ αυτών είναι η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα, η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα των περασμάτων στα σύνορα, η διεύρυνση της ζώνης στην οποία θα επιτρέπεται το ψάρεμα για τους παλαιστίνιους αλιείς στα 12 ναυτικά μίλια και η απελευθέρωση κάποιων παλαιστίνιων κρατούμενων.
«Υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων στο γεγονός ότι η Γάζα δεν μπορεί να επιστρέψει σε έναν αποκλεισμό», υπογράμμισε ο Ρισκ. «Είναι φυσικό δικαίωμα του λαού της Γάζας να ζει (ελεύθερος), όπως οποιοσδήποτε άλλος λαός στον κόσμο», συνέχισε.
«Οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να πιέσουν άμεσα την άλλη πλευρά ώστε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα αυτά και το Ισραήλ ενδέχεται να αλλάξει θέση και να στείλει μια αντιπροσωπεία την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ο Ρισκ.
Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.
Διαβάστε επίσης: Το Λονδίνο εξετάζει τις πληροφορίες που μιλούν για νεκρό Βρετανό στη Γάζα