Το «ευχαριστώ» της Αυστρίας στους πρώτους μετανάστες

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την άφιξή τους, η Αυστρία είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στους πρώτους μετανάστες από Γιουγκοσλαβία και Τουρκία, σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο της Βιέννης, παρουσία του ομοσπονδιακού Πορέδρου, ΄Χάινς Φίσερ και του δημάρχου και κυβερνήτη της πρωτεύουσας, Μίχαελ Χόιπλ.

Το «ευχαριστώ» της Αυστρίας στους πρώτους μετανάστες
3'

Στην εκδήλωση στην αίθουσα τελετών είχαν προσκληθεί 1.000 από τους τότε πρώτους μετανάστες, τους αποκαλούμενους στα γερμανικά "φιλοξενούμενους εργάτες", για να τιμηθούν στο πρόσωπό τους, από την αυστριακή πολιτεία, όλοι εκείνοι οι ξένης προέλευσης πολίτες της χώρας που συνέβαλαν τον τελευταίο μισό αιώνα στην ανάπτυξη και την ευμάρεια της.

"Η πόλη σας χρωστάει πολλά" τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, εκφράζοντας ευχαριστίες, όπως είπε, "για τη δουλειά σας, με την οποία έχετε συμβάλει σημαντικά στην ευημερία της, βοηθώντας κάτω από εν μέρει αντίξοες συνθήκες να γίνει η πόλη αυτό που είναι σήμερα και που θα ήταν φτωχότερη χωρίς το δικό σας σθένος και την τόλμη να μεταναστεύσετε και να ζήσετε στα ξένα".

Σημειώνοντας πως η Βιέννη ασκούσε πάντα έλξη στους ανθρώπους που έρχονταν για να εγκατασταθούν και να κτίσουν μια καινούρια ζωή, ο κ. Χόιπλ παρέπεμψε στην ειρηνική συνύπαρξη όλων σε αυτή την πολυπολιτισμική πόλη, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των ξεκάθαρων κανόνων της συμβίωσης, κανόνων που, όπως είπε, ισχύουν για όλους.

Στο χαιρετισμό του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, υπενθυμίζοντας την έλλειψη που υπήρχε παντού σε εργατικά χέρια στις δεκαετίες του 1960 και 1970, και πως πολλά προγράμματα στα χρόνια της ανάπτυξης δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των ανθρώπων που ήλθαν από το εξωτερικό στην Αυστρία για εργασία, απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους τόνισε: "για το λόγο αυτό σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ".

Επισήμανε ακόμη πως, ενώ κανείς δεν υπολόγιζε τότε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν στη χώρα, σήμερα αυτοί και οι απόγονοί τους είναι τμήμα της Αυστρίας και μια ματιά στην ιστορία των οικογενειών τους δείχνει πως η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει μια "ιστορία επιτυχίας" για τις οικογένειές τους και για τη νέα πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Βιέννη ζουν σήμερα 156.000 πρόσωπα με προέλευση (δηλαδή έχοντας υπηκοότητα ή έχοντας γεννηθεί εκεί) από την πρώην Γιουγκοσλαβία —95.000 από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 38.000 και την Κροατία 23.000— και 75.000 με τουρκική προέλευση.

Η νέα "Έκθεση Ενσωμάτωσης 2014", που παρουσίασε πρόσφατα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας (8.450.000 κάτοικοι), συγκεκριμένα 1,625 εκατ. άνθρωποι, έχει μεταναστευτική προέλευση.

Από αυτούς, σχεδόν 1,2 εκατ. ανήκουν στη λεγόμενη "πρώτη γενιά", δηλαδή οι ίδιοι είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό και κατόπιν μετανάστευσαν στην Αυστρία, ενώ οι υπόλοιποι, σχεδόν 428.000, είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Αυστρία από γονείς γεννημένους στο εξωτερικό, πρόκειται δηλαδή για τη "δεύτερη γενιά".

Γύρω από το θέμα της σύγχρονης μετανάστευσης, διατυπώνονται στην Αυστρία κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, διαμετρικά αντίθετες θέσεις που είναι ενδεικτικές για το δίλημμα το οποίο τίθεται ως προς τη σημασία, τη συμβολή ή ακόμη και την αναγκαιότητα της μετανάστευσης στο ξεπέρασμα μεγάλων προβλημάτων, όπως το δημογραφικό και ως εκ τούτου το συνταξιοδοτικό, ή την εξασφάλιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:30ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια