Νέους στόχους για τις εκπομπές ρύπων ορίζουν ΗΠΑ και Κίνα
Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο πρώτες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, όρισαν στο Πεκίνο νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους, υπό την επιτακτική πίεση για παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.
Η Κίνα, η πρώτη σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων στον κόσμο, έθεσε στόχο μια κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «γύρω στο 2030» με την πρόθεση «να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεσμεύεται σε μια κορύφωση των εκπομπών της, δηλαδή, στο έτος από το οποίο οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα αντιστραφεί.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26% με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.
Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά από νέες συνομιλίες που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, μετά τη συμμετοχή των δύο ηγετών την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).
Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι σαφής. Οι σημερινές προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια καταστροφική περιδίνηση διατάραξης του κλίματος.
Στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, η ετήσια διάσκεψη για το κλίμα θα πρέπει να καταλήξει σε μια αρκετά φιλόδοξη συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα ευθύνονται μαζί για το 45% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.
Ο αμερικανικός στόχος «είναι ταυτόχρονα φιλόδοξος και επιτεύξιμος» σχολίασε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο στόχος αυτός πιθανόν να συναντήσει τη διαφωνία βουλευτών του Κογκρέσου. «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα, που κατά παράδοση θεωρούνται οι ηγέτες δύο αντιπάλων στρατοπέδων (στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα), προχωρούν μαζί, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο» πρόσθεσε.
Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, η Κίνα επιμένει συστηματικά ότι δεν πρέπει να κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Το Πεκίνο προτάσσει την αρχή των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών», σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βαρύνει κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες.
Οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα ξεπερνούν πλέον αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.