Μεξικό: Τα παιδιά μας είναι ζωντάνα
Διατηρώντας την ελπίδα ότι τα παιδιά τους εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή και αρνούμενοι να αποδεχθούν την ανακοίνωση των μεξικανικών Αρχών ότι κατά πάσα πιθανότητα εκτελέστηκαν από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, οι γονείς των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν περιοδεία στη χώρα.
«Στόχος μας είναι να δηλώσουμε ότι συνεχίζουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση να τους βρει, ότι για μας είναι ακόμη ζωντανοί και πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες», εξήγησε ο Επιφάνιο Αλβάρες, ένας από τους γονείς των αγνοούμενων νέων.
Τρεις αυτοκινητοπομπές θα ξεκινήσουν σήμερα από το πανεπιστήμιο της Αγιοτσινάπα, όπου φοιτούσαν οι 43 νέοι, και θα κατευθυνθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Θα διασχίσουν επτά πολιτείες και θα φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού την 20ή Νοεμβρίου.
Ένα μέλος του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου που απέχει 290 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα είπε ότι οι συμμετέχοντες στη δράση αυτή θέλουν "να ζητήσουν από τους κατοίκους την υποστήριξή τους για να ξαναβρεθούν" οι αγνοούμενοι.
Οι γονείς των φοιτητών προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι έρευνες μετά την εξαφάνιση των 43, την 26η Σεπτεμβρίου στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο.
Τις τελευταίες ημέρες οργανώνονται ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που συχνά συνοδεύονται από βίαια επεισόδια. Την Τετάρτη, σε διαδήλωση εκπαιδευτικών πυρπολήθηκαν το κοινοβούλιο του Γκερέρο και άλλα δημόσια κτίρια ενώ την Δευτέρα οι διαδηλωτές απέκλεισαν για τρεις ώρες το διεθνές αεροδρόμιο του Ακαπούλκο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τρεις πτήσεις.
Την Τρίτη είχαν πυρπολήσει και την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στο Τσιλπανσίγκο, την πρωτεύουσα του Γκερέρο και κράτησαν όμηρο για πολλές ώρες έναν ντόπιο πολιτικό.
Η εξαφάνιση των φοιτητών, μετά την επίθεση που δέχτηκε το λεωφορείο τους από δημοτικούς αστυνομικούς και εμπόρους ναρκωτικών, έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση για τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Δεκέμβριο του 2012.
Ωστόσο, παρά τη συναισθηματική φόρτιση και την κατακραυγή που προκάλεσε σε όλον τον κόσμο αυτή η υπόθεση, ο πρόεδρος δεν ακύρωσε την περιοδεία του στην Κίνα και την Αυστραλία, για τις συνόδους του APEC και της G20.
Οι οικογένειες των αγνοουμένων αρνούνται να δεχτούν την επίσημη εκδοχή που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο Καράμ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τρία μέλη του καρτέλ Γκερέρος Ουνίδος που συνελήφθησαν πρόσφατα ομολόγησαν ότι έκαψαν τα πτώματα των φοιτητών και πέταξαν ό,τι απέμεινε μετά την αποτέφρωσή τους σε ένα ποτάμι.
Ο Καράμ υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων από τα στοιχεία που έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα αφού, όπως είπε, εξετάσεις DNA είναι δυνατόν να γίνουν μόνο σε δύο θραύσματα οστών. Η κυβέρνηση πρόκειται να στείλει τα οστά αυτά σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.
Οι γονείς των φοιτητών διεξήγαγαν δική τους έρευνα, για την οποία προσέλαβαν Αργεντινούς εμπειρογνώμονες. Τα συμπεράσματα των τελευταίων πάντως, συμπίπτουν εν μέρει με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τις μεξικανικές Αρχές αφού, σύμφωνα με την έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, από τα 39 πτώματα που βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικούς τάφους γύρω από την Ιγουάλα, έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα ότι τα 24 δεν ανήκουν σε κανέναν από τους εξαφανισμένους νέους.
Η υπόθεση αυτή, που ρίχνει κάποιο φως στη "συνεργασία" μεταξύ πολιτικών, αστυνομικών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος, οδήγησε επίσης στην παραίτηση του κυβερνήτη του Γκερέρο ενώ την Τετάρτη υπέβαλε την παραίτησή του και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας αυτής.