Ιταλία: Ανεκμετάλλευτο το ανθρώπινο δυναμικό

Η διεύρυνση των ανισοτήτων, η αποδυνάμωση της δυνατότητας ενσωμάτωσης και η διάβρωση της μεσαίας τάξης είναι οι άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία όπου το ανθρώπινο δυναμικό «σε μεγάλο βαθμό σπαταλιέται ή μένει ανεκμετάλλευτο».

Ιταλία: Ανεκμετάλλευτο το ανθρώπινο δυναμικό
2'

Όλο και πιο μόνοι, φοβισμένοι, ευάλωτοι αλλά και πιο κυνικοί γίνονται οι Ιταλοί, όπως διαπιστώνει έκθεση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Censis, που παρουσιάστηκε στη Ρώμη υπογραμμίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό στην Ιταλία «σε μεγάλο βαθμό σπαταλιέται ή μένει ανεκμετάλλευτο».
Η διεύρυνση των ανισοτήτων, η αποδυνάμωση της δυνατότητας ενσωμάτωσης και η διάβρωση της μεσαίας τάξης είναι οι άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.


Σύμφωνα με την έκθεση, η Ιταλία «ανέδειξε την αξία της κοινωνικής συνοχής και μπορεί να απομακρύνθηκε από τον κίνδυνο της εμφάνισης φαινομένων ανάλογων με εκείνα στα προάστια του Παρισιού» αλλά τα προβλήματα που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες αστικές ζώνες «δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται πλέον ως απλή εξαίρεση», επισημαίνεται.
Τα άτομα χωρίς εργασία στην Ιταλία ανέρχονται σήμερα συνολικά στα δεκαπέντε εκατομμύρια. Παράλληλα, ένα εκατομμύριο νέοι που επιχειρούν να ζήσουν αυτόνομα, εκτός οικογενειακής εστίας, δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν εισόδημα που να τους επιτρέπει να καλύπτουν τα πάγια, μηνιαία, έξοδά τους.
«Η Ιταλία είναι, δυστυχώς, μια χώρα η οποία ταπεινώνει τους νέους της» και στην οποία «επιβιώνει μόνον η εναλλακτική της προσαρμογής σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από τη μετριότητα», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύονται στην έκθεση του Censis, το 47% των Ιταλών θεωρεί πως η χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης έχει παρέλθει, αλλά το 60% των ερωτηθέντων, την ίδια στιγμή, απαντά ότι «μπορεί να συμβεί στον καθένα, να βρεθεί, ξαφνικά, σε κατάσταση ένδειας». Ωστόσο το γεγονός ότι οι πολίτες αισθάνονται ευάλωτοι έναντι της φτώχειας, που την αντιμετωπίζουν ως ιό που μπορεί να εξαπλωθεί και να προσβάλλει τον καθένα, δημιουργεί συμπεριφορά «κυνικής αντιμετώπισης» της πραγματικότητας
Έντονες παραμένουν οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στις πόλεις και τις περιφέρειες του βορρά και του νότου. Στη Νάπολη, έχει απασχόληση μόλις το 34,2% των νέων ηλικίας μέχρι τριάντα τεσσάρων ετών. Στην Μπολόνια, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει, με θεαματικό τρόπο, στο 79,3%.
Σε παραφωνία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 23,2, μόνο 8,2 Ιταλοί μαθητές της τρίτης Λυκείου διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σχολείο τους.


(Πηγές: Ansa – ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή