Βοσνία Ερζεγοβίνη: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας προκαλεί νέο διχασμό στη χώρα
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας προκάλεσε, αυτές τις μέρες, μία ακόμη σοβαρή πολιτική κρίση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ανοιχτή διαμάχη ανάμεσα στις πολιτικές δομές των Βόσνιων Μουσουλμάνων και στις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας, οι οποίες κατηγορούνται, ότι με το πρόσχημα της αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων καταδιώκουν Βόσνιους Μουσουλμάνους που επέστρεψαν στη σερβοβοσνιακή οντότητα.
Μετά την πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, κατά την οποία συνελήφθησαν 30 άτομα, με την υποψία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες και ότι έχουν διασυνδέσεις με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σεμίχα Μπόροβατς, σήμερα, με οδηγίες του Συμβουλίου υπουργών της χώρας ταξίδεψε στη Σρεμπρένιτσα για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Αρκετά από τα άτομα που συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Σερβικής Δημοκρατίας είναι από την περιοχή της Σρεμπρένιτσα και η σύλληψή τους καθώς και οι αστυνομικές έρευνες προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους Βόσνιους Μουσουλμάνους που έχουν επιστρέψει στο δήμο. Ο δήμαρχος Σρεμπένιτσα, Τσαμίλ Ντουράκοβιτς προειδοποίησε ότι όλα θυμίζουν τα γεγονότα του 1995.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Ράμο Κάντριτς από το χωριό Γκλαντόβιτσι και ο Μίρσαντ Σινάνοβιτς από το χωριό Ρισίτσι στην περιοχή της Σρεμπένιτσα.
Η σύζυγος του Κάντριτς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ο σύζυγός της να συνδέεται με τρομοκράτες και δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ, ότι οι αστυνομικοί τον παρενόχλησαν και τον ταπείνωσαν.
Τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μεταξύ των συλληφθέντων στην περιοχή του Ντομπόι είναι ο Μεχμέντ Χουσάκοβιτς, 40 ετών ανάπηρος πολέμου, ο οποίος έχει ανώτατο παράσημο από το Στρατό των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.
Με αφορμή τις συλλήψεις στη Σερβική Δημοκρατία αντέδρασε και το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, το οποίο έκανε λόγο για επίθεση με στόχο τους εκτοπισθέντες που επέστρεψαν και ανέφερε ότι θα προσλάβει δικηγόρους για την υπεράσπιση 11 συλληφθέντων εναντίον των οποίων θα ασκηθούν διώξεις για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων σε θεσμούς της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
"Θεωρούμε ότι η αστυνομία στη Σερβική Δημοκρατία υπερέβη το όριο των αρμοδιοτήτων της" ανέφερε ο αρχηγός του SDA και μέλος της τριμερούς προεδρίας της χώρας Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, προσθέτοντας ότι, με βάση το νόμο για την τρομοκρατία, αρμόδια είναι η γενική εισαγγελία της Βοσνίας και όχι τα αστυνομικά και δικαστικά όργανα των οντοτήτων.
Ορισμένα δημοσιεύματα του βοσνιακού Τύπου αναφέρουν ότι η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας αντέδρασε, με βάση πληροφορίες που έλαβε από την υπηρεσία πληροφοριών της Σερβίας (BIA).
Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας Ντράγκαν Μέκτιτς επιβεβαίωσε, χθες, ότι δεν ήξερε τίποτα για την επιχείρηση της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας που διεξήχθη με εντολή της ειδικής εισαγγελίας της σερβοβοσνιακής οντότητας. "Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν" ανέφερε ο κ. Μέκτιτς προσθέτοντας το λογικό θα ήταν η επιχείρηση να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την γενική εισαγγελία της Βοσνίας.
Το Συμβούλιο υπουργών (η κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας), αργά χθες το βράδυ, αποφάσισε να ζητήσει λεπτομερή πληροφόρηση από το υπουργείο Ασφάλειας, τις υπηρεσίες ασφάλειας και το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων για τις μαζικές συλλήψεις Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σερβική Δημοκρατία.
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς προειδοποίησε, ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος "δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά".
Επιπλέον, το Συμβούλιο υπουργών ζήτησε από τα κυβερνητικά όργανα της Σερβικής Δημοκρατίας να διασφαλίσουν σε μέγιστο βαθμό την προστασία της ζωής και της περιουσίας των επαναπατρισθέντων και προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία υπέρβαση εξουσιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Λούκατς απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα κίνητρα των συλλήψεων είναι εθνοτικά.
"Όλοι όσοι έχουν ακραίες, εξτρεμιστικές προθέσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι αστυνομία θα βρεθεί στην πόρτα τους εντός 24 ωρών, ότι θα τους παρακολουθούμε" είπε ο κ. Λούκατς.
Πρόσθετη ανησυχία στις τάξεις των επαναπατριζόμενων στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας προκάλεσε το γεγονός ότι αστυνομία κατέθεσε μήνυση εναντίον τεσσάρων Βόσνιων Μουσουλμάνων από την Μπόσανσκα Γκράντισκα οι οποίοι πέρυσι σε γάμο ανάρτησαν σημαία της πρώην Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που φέρει μια μπλε ασπίδα με χρυσά κρίνα σε λευκό φόντο. Η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ανέφερε ότι η σημαία έχει χαρακτηριστεί ως "πολεμική σημαία του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης" και ότι τέσσερις κατηγορούνται για υποκίνηση θρησκευτικού, εθνικού και φυλετικού μίσους.
Ο κ. Λούκατς εξήγησε πώς η αστυνομία αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο, επειδή οι Σέρβοι θεώρησαν τη σημαία ως πρόκληση και ο αστυνομικός διευθυντής Γκόικο Βάσιτς ζήτησε απ' όλους να μην προβάλλουν σύμβολα που μπορεί να προσβάλλουν κάποιον.
Όταν ρωτήθηκε γιατί η αστυνομία δεν λαμβάνει μέτρα εναντίον ατόμων στη Σερβική Δημοκρατία, που προβάλλουν σύμβολα του κινήματος των Τσέτνικ, τα οποία προσβάλλουν τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, ο κ. Βάσιτς έδωσε μία δική του ερμηνεία. Είπε χαρακτηριστικά, ότι τα συγκεκριμένα σύμβολα δεν είναι προσβλητικά, επειδή συνδέεται με "τον νικηφόρο στρατό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο".