Διάσωση 2.000 μεταναστών σε Ινδονησία και Μαλαισία
Περίπου 2.000 μετανάστες, ανάμεσά τους και αρκετοί Ροχίνγκια, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας την οποία ο ΟΗΕ θεωρεί διωκόμενη, διασώθηκαν κοντά στις ακτές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, αφού νωρίτερα είχαν εγκαταλειφθεί από τους διακινητές τους.
Τέσσερα προσφυγικά πλοιάρια στα οποία επέβαιναν περίπου 1.400 άνθρωποι έφθασαν σήμερα στις μαλαισιανές και στις ινδονησιακές ακτές, την επομένη της άφιξης στην Ινδονησία μίας πρώτης ομάδας η οποία αποτελείτο από σχεδόν 600 ανθρώπους, ενώ οι αρχές φοβούνται ένα νέο κύμα τις επόμενες ημέρες.
Οι μετανάστες φαίνεται να είναι τα ακούσια θύματα της νέας πολιτικής της Ταϊλάνδης, τον συνήθη τόπο διέλευσής τους, η οποία αποφάσισε να καταστείλει τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών έπειτα από την ανακάλυψη μαζικών τάφων στη μέση του τροπικού δάσους που περιείχαν τα λείψανα πολλών από αυτούς.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν το νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης για να μεταβούν στη Μαλαισία και πέρα από αυτήν, ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές ή από τη βία στην περίπτωση των Ροχίνγκια, μίας μουσουλμανικής μειονότητας της Μιανμάρ που θεωρείται από τον ΟΗΕ ως η πλέον διωκόμενη στον κόσμο.
Χίλιοι μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές έφθασαν στη Μαλαισία, αφού εγκαταλείφθηκαν μεσοπέλαγα ανοικτά του τουριστικού νησιού Λανγκακούι.
«Πιστεύουμε ότι υπήρχαν τρία σκάφη με 1.018 μετανάστες», δήλωσε ο Τζαμίλ Άχμεντ, αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας.
Στην Ινδονησία, οι διασώστες εντόπισαν άλλο ένα σκάφος έτοιμο να παρασυρθεί από το ρεύμα ανοικτά του Άτσεχ στο βόρειο άκρο του νησιού Σουμάτρα. Το σκάφος μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, που είχαν έρθει από το Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος των συνεργείων διάσωσης στην επαρχία Άτσεχ, ο Μπουντιαουάν, ο οποίος, όπως πολλοί Ινδονήσιοι, φέρει ένα και μοναδικό όνομα.
Όπως και στη Μαλαισία, οι αρχές ετοιμάζονται για νέες αφίξεις μεταναστών. Οι αλιείς κλήθηκαν να βοηθήσουν στις περιπολίες στη θάλασσα του Άτσεχ. «Είμαστε έτοιμοι να τους διασώσουμε μόλις ειδοποιηθούμε», πρόσθεσε ο Μπουντιαουάν.
Η Μιανμάρ, ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως βουδιστές, θεωρεί τους περίπου 800.000 Ροχίνγκια παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές. Δεκάδες χιλιάδες Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις φονικές διεθνοτικές συγκρούσεις του 2012.
Οι μετανάστες επιβιβάζονται σε πλοιάρια με κίνδυνο της ζωής τους, όμως μόλις βρεθούν στη νότια Ταϊλάνδη, ξαναπέφτουν στα χέρια των λαθρεμπόρων. Η έξοδος αυξάνεται συνήθως καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών.
Η Κρις Λίουα, από την οργάνωση Arakan Project η οποία προασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας των Ροχίνγκια, εκτιμά πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταληφθεί στη θάλασσα ως αποτέλεσμα των εκστρατειών καταστολής του λαθρεμπορίου ανθρώπων που ξεκίνησαν πρόσφατα η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.
«Η Ταϊλάνδη προσπαθεί να εμποδίσει τους διακινητές να κάνουν τις δουλειές τους, κάτι που τους αναγκάζει να φύγουν για αλλού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι διακινητές χρησιμοποιούν τα πλοιάρια ως καταυλισμούς. Οι άνθρωποι προσπαθούν απλώς να αποβιβαστούν προτού πεθάνουν» ελλείψει τροφίμων, είπε.
Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, το πρώτο σκάφος με πρόσφυγες που έφθασε χθες στο Άτσεχ είχε παραπλανηθεί από τους διακινητές.
«Ένας από τους μετανάστες που μιλούσε μαλαισιανά μού διηγήθηκε πως ο πράκτοράς τους τούς είχε πει πως βρίσκονταν στη Μαλαισία και να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή», εξήγησε ο Ντάρσα, ένας τοπικός διασώστης. «Ορισμένοι το έκαναν. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι βρίσκονταν στην Ινδονησία».
Ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν με το πλοιάριο αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στους 573, από λίγο πάνω από 500 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Ο Τέγκας, ένας τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης, εξήγησε πως πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονταν «σε κατάσταση σοκ» και «πιεσμένοι ψυχολογικά».
«Φαίνονταν θλιμμένοι, καταπονημένοι και σαν χαμένοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας πως ανάμεσά τους βρίσκονταν μικρά παιδιά.
Ένας πρόσφυγας Ροχίνγκια εξήγησε στους δημοσιογράφους πως οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί στην Ταϊλάνδη με προορισμό τη Μαλαισία προτού εγκαταλειφθούν στην τύχη τους από τους διακινητές, χωρίς καύσιμα.
Πολλοί από αυτούς που υπέφεραν από υποσιτισμό και αρρώστιες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία ή βρήκαν στέγη σε ένα αθλητικό συγκρότημα, σύμφωνα με την αστυνομία.
Όμως στην Ινδονησία, που είναι μουσουλμανική χώρα, ορισμένοι φιλοξενήθηκαν από τους κατοίκους. «Καθώς οι μετανάστες είναι επίσης μουσουλμάνοι, οι κάτοικοι τούς έχουν μία συμπάθεια και τους άνοιξαν τις αγκάλες, δίνοντάς τους τρόφιμα, ρούχα και νερό», εξήγησε ο Τέγκας.