Η Βρετανία αποσύρει στρατιωτικούς συμβούλους από το Πακιστάν

Να αποσύρει ορισμένους από τους εκπαιδευτές που έχει στείλει στη χώρα ζήτησε από τη Βρετανία η κυβέρνηση του Πακιστάν, εξέλιξη η οποία μοιάζει να εντάσσεται...

2'

Να αποσύρει ορισμένους από τους εκπαιδευτές που έχει στείλει στη χώρα ζήτησε από τη Βρετανία η κυβέρνηση του Πακιστάν, εξέλιξη η οποία μοιάζει να εντάσσεται στην ένταση που καταγράφεται στις σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με τις δυτικές χώρες μετά την επιχείρηση του Μαΐου στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.


Από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήθηκε να αποσύρει ορισμένες από τις ομάδες εκπαιδευτών του προσωρινά εκ μέρους της κυβέρνησης του Πακιστάν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια», δήλωσε ο Τζορτζ Σέριφ, ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής στο Ισλαμαμπάντ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σήμερα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως αποσύρει 18 στρατιωτικούς συμβούλους που συνέβαλαν στην εκπαίδευση μιας παραστρατιωτικής δύναμης, των Frontier Corps (Συνοριοφρουρά), στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.


Η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ προσπαθεί να επιδείξει ότι είναι ανεξάρτητη από τις δυτικές χώρες-συμμάχους της και μείωσε δραστικά τον αριθμό των στρατιωτικών εκπαιδευτών από τις ΗΠΑ, σε περίπου 50 από 120, σύμφωνα με πακιστανούς και αμερικανούς αξιωματούχους. Ο στρατός συνεχίζει να είναι δημοφιλής θεσμός στο Πακιστάν, αλλά επικριτές του καταγγέλλουν ότι «καλλιέργησε» τον ισλαμικό εξτρεμισμό για να τον χρησιμοποιήσει εναντίον της Ινδίας χάνοντας ωστόσο τον έλεγχό του.


Ειδικά η Συνοριοφρουρά δέχεται έντονες επικρίσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, έχει κατηγορηθεί για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, όπου σοβεί μια σύγκρουση χαμηλής έντασης εξ αιτίας μιας αυτονομιστικής εξέγερσης που διαρκεί δεκαετίες.


Τα ΜΜΕ στο Πακιστάν έχουν αναφέρει ότι τουλάχιστον 170 αυτονομιστές από την περιοχή έχουν εξαφανιστεί και πέντε άοπλοι Τσετσένοι εκτελέστηκαν στην επαρχιακή πρωτεύουσα Κουέτα. Η κυβέρνηση λέει ότι διεξάγει έρευνες για τις καταγγελίες αυτές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή