Ιράν: Κλείνει τα σύνορα με Αφγανιστάν και Πακιστάν

To Ιράν θα έχει ολοκληρώσει το 2015 την κατασκευή ενός «τείχους» που θα περικλείει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ώστε να εμποδίσει τη...

1'

To Ιράν θα έχει ολοκληρώσει το 2015 την κατασκευή ενός «τείχους» που θα περικλείει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ώστε να εμποδίσει τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο ή την εισχώρηση ένοπλων οργανώσεων, σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας τον οποίο επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Το 90% των ανατολικών συνόρων του Ιράν έχει ήδη κλείσει και το εναπομείναν 10% στην περιοχή Σαραβάν (στα σύνορα του Πακιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν) θα έχει κλείσει σε τρία χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Εσμαΐλ Αχμάντι Μοκαντάμ, ενώ τόνισε ότι «τα σύνορα θα κλείσουν και για τους πεζούς».

Το Ιράν ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 την κατασκευή ενός «τείχους» προκειμένου να κλείσει ερμητικά τα σχεδόν 1.800 χλμ. των συνόρων του με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με σκοπό να αποτρέπει τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο και την εισχώρηση οργανώσεων ανταρτών ή συμμοριών που διατηρούν ένα κλίμα μόνιμης ανασφάλειας στις μεθοριακές περιοχές.

Σχεδόν 3.700 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 30 χρόνια σε συγκρούσεις με λαθρέμπορους και ένοπλες οργανώσεις που συχνά είναι εξοπλισμένοι με βαρέα όπλα στις επαρχίες της ανατολικής μεθορίου του Ιράν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Τεχεράνη προχώρησε στην κατάσχεση την περίοδο Μαρτίου 2010 - Μαρτίου 2011 σχεδόν 420 τόνων ναρκωτικών, που αντιπροσωπεύουν το 80% του οπίου και το 40% της ηρωίνης που κατασχέθηκαν στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιωμένα από τον ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή