«Άναψε» τα αίματα η απελευθέρωση αστυνομικών

Η απελευθέρωση 10 αστυνομικών, που κατηγορούνται για δολοφονίες διαδηλωτών, με δικαστική απόφαση προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις από....
1'

Πέτρες σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Σουέζ πέταξαν την Πέμπτη εκατοντάδες Αιγύπτιοι.

Αιτία για τις βίαιες αντιδράσεις, ήταν η απόφαση δικαστηρίου με την οποία αφήνονται ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης 10 αστυνομικοί, που κατηγορούνται για τη δολοφονία διαδηλωτών.

Οι μαρτυρίες αυτοπτών, που επιβεβαίωσαν τα επεισόδια, δεν κάνουν λόγο για τραυματισμούς, αλλά περιγράφουν σκηνές αλλοφροσύνης, όταν οι συγγενείς των ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση η οποία οδήγησε στην πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες προς το δικαστικό μέγαρο και το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Σουέζ.

Επίσης, αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι περίπου 300 διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το δικαστικό μέγαρο, το οποίο φυλάσσουν στρατιώτες.

Ειδικότερα, στο δικαστήριο του Σουέζ εκδικαζόταν η έφεση που είχε υποβάλλει ο εισαγγελέας εναντίον μίας απόφασης του ποινικού δικαστηρίου του Καΐρου, το οποίο τη Δευτέρα αποφάνθηκε υπέρ της απελευθέρωσης με εγγύηση 10 αστυνομικών, που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν εκ προθέσεως διαδηλωτές τον Ιανουάριο.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι τα βίαια επεισόδια είναι πιθανό να οξύνουν το κλίμα ενόψει των διαδηλώσεων, που έχουν οργανώσει ακτιβιστές για την Παρασκευή, με αίτημα την πιο γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πρώην μέλη του καθεστώτος του Μουμπάρακ καθώς και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Στις διαδηλώσεις της Παρασκευής θα λάβει μέρος και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Η συμμετοχή της οργάνωσης είναι πιθανό να δώσει περαιτέρω ώθηση στις κινητοποιήσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή