Ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη

Το μακελειό στη Νορβηγία έφερε ξανά στο προσκήνιο έναν παραδοσιακό «βραχνά» της Ευρώπης, αυτόν που προέρχεται από την άκρα δεξιά.

1'


Το μακελειό στη Νορβηγία έφερε ξανά στο προσκήνιο έναν παραδοσιακό «βραχνά» της Ευρώπης, αυτόν που προέρχεται από την άκρα δεξιά. Οι Βρετανοί μάλιστα έσπευσαν ήδη να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας σε τεμένη, ενώ οι οργανώσεις προστασίας μουσουλμάνων καλούν τα μέλη τους να επαγρυπνούν.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τόνισε ότι προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση της επιρροής των ιδεών της άκρας δεξιάς απαιτείται «ευρωπαϊκή, κοινή απάντηση υπεράσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας». Σαφείς προειδοποιήσεις είχε άλλωστε διατυπώσει από καιρό και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, με τον γ.γ. του Ε. Ιχσάνογλου να αναδεικνύει ως σημείο αφετηρίας μιας διαδρομής δαιμονοποίησης του ισλάμ την απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων στα τεμένη της Ελβετίας.

Σήμερα η επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ καταγγέλλει ότι «ελάχιστοι είναι οι ηγέτες που υπερασπίζονται με σθένος τη διαφορετικότητα και τη σημασία του να είναι οι κοινωνίες μας ανοιχτές και δημοκρατικές», ενώ παράλληλα η ίδια παρατηρεί στο μανιφέστο του Μπρέιβικ «κάποια αισθήματα που είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή