Ένταση στο προσκήνιο, Μεγάλη Αλβανία στο παρασκήνιο
Έντονες ανησυχίες εκφράζουν διπλωματικοί παρατηρητές για κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο.
Ιδιαίτερη ανταπόκριση Albannews.gr
Κάποτε ήταν η πεδιάδα με τα κοτσύφια, γι’ αυτό κι ονομάστηκε Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα είναι πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, μίσους και συνεχιζόμενης βίας.
Ο μεθοριακός σταθμός ελέγχου στη Γιάρινα, όπως και ένας άλλος στη Μπίρνιακ, βρίσκονται στο επίκεντρο των κλιμακούμενων εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες δύο ημέρες.
Σύμφωνα με το Κοσσοβάρικο πρακτορείο «Telegrafi» τέσσερις αστυνομικοί του Κοσσόβου δεχτήκαν σέρβικα πυρά εκ των οποίον ο ένας πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και ντόπιους Σέρβους που αντιστέκονται στις προσπάθειες του Κοσσόβου να πάρει τον έλεγχο των μεθοριακών του σταθμών.
Να τονίσουμε εδώ πως ο ίδιος μεθοριακός σταθμός είχε πυρποληθεί και το 2008 από Σέρβους, μετά την μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κόσσοβου.
Τα αίματα άναψαν μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Κοσσόβου ότι ανέκτησε τον έλεγχο των δύο αυτών μεθοριακών σταθμών. Δεκάδες Σέρβοι έβαλαν φωτιά σε έναν από τους δύο μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου που βρίσκονται στο βόρειο Κόσσοβο.
Ο διαπραγματευτής του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στο βόρειο Κόσσοβο, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό “να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην απαντά σε προβοκάτσιες”.
Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο Κόσσοβο κάλεσαν τον πληθυσμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ενισχυθούν όλα τα οδοφράγματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι αυξήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας της συνοριακής αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Κόσσοβο, ενώ σε δήλωση του για το πρακτορείο Reuters είπε πως κανείς δεν τραυματίστηκε αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την εκδήλωση περαιτέρω επεισοδίων βίας.
«Μια πράξη βίας προκαλεί περισσότερη βία. Φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια δίνη βίας» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως με θέμα τη «σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» ενώ πριν λίγο ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο του Κοσσόβου ψήφισμα στήριξης προς την κυβέρνηση για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας ενώ κάλεσαν παράλληλα τον διεθνή παράγοντα να βοηθήσει το Κόσσοβο στην διαδικασία αυτή.
Την ίδια ώρα μέλη της ακροδεξιάς «Κίνησης Αυτοπροσδιορισμού» επεσήμαναν πως λόγω της παρούσας κατάστασης στον Βορρά του Κοσσόβου η πρόεδρος της χώρας, Atifete Jahjaga, πρέπει να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα και ο πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι έδωσαν πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση του Κοσσόβου με έμφαση την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι πλέον η ανεξαρτησία του Κόσσοβου είναι μια πραγματικότητα αναγνωρισμένη παγκοσμίως και η εδαφική κυριαρχία της χώρας είναι αμετάκλητη και μη αναστρέψιμη.
Ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε πως «στηρίζει το Κόσσοβο» και πως «το φάντασμα της Μεγάλης Σερβίας αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή».
Σε συνέντευξή της για το Deutsche Welle η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσόβου, Edita Tahiri, δήλωσε πως: «Η απόφαση για επέμβαση της αστυνομίας στον βορρά του Κοσσόβου είναι η νόμιμη άσκηση της κυριαρχίας από την πλευρά της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου».