Αγωγή Γερμανών βουλευτών σε βάρος του Ερντογάν

«Βασικός στόχος της αγωγής είναι να αφυπνιστούν οι πολίτες σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττει η Τουρκία εναντίον της κουρδικής μειονότητας», δήλωσεη βουλευτίνα του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε

Αγωγή Γερμανών βουλευτών σε βάρος του Ερντογάν
2'

Γερμανοί βουλευτές, ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστές προσωπικότητες της Γερμανίας έκαναν γνωστό ότι υποστηρίζουν την αστική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ορισμένων εκ των συνεργατών του για κατηγορίες που οι ίδιοι περιέγραψαν ως «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων μαχητών στην πόλη Τζίζρε.

«Οι πελάτες μας θεωρούν ότι είναι ηθική τους υποχρέωση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συστηματικής διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Τουρκία εδώ ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κράτους όπως είναι δυνατόν σύμφωνα με τον Κώδικα του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου» επισημαίνουν οι νομικοί Μπρίτα Έντερ και Πέτρα Ντέρβισαγ στο έγγραφο της αγωγής που κατατέθηκε στον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα.

Οι δύο δικηγόροι εκπροσωπούν τους συγγενείς δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην πόλη Τζίζρε στη νοτιανατολική Τουρκία και ενός βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επίσης θύματος των φερόμενων εγκλημάτων.

Μια εκπρόσωπος τύπου του εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η αγωγή κατατέθηκε. Στο έγγραφο της αγωγής στοχοθετούνται επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί και στελέχη της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Μεταξύ των εναγόντων είναι ο Γερμανός συνθέτης Κόνσταντιν Βέκερ, ο ηθοποιός Ρολφ Μπέκερ, πολλοί νομικοί και εκπρόσωποι οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως επίσης βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Αριστεράς.

Η βουλευτίνα του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε δήλωσε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο σε μια χρονική συγκυρία όπου η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει τις επικρίσεις προς το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπό τον φόβο ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών - Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Στο έγγραφο της αγωγής αναφέρονται ειδικά οι βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Τζίζρε όπου 178 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν κρυφτεί σε κελάρια, σκοτώθηκαν. Τα πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, Τούρκοι στρατιώτες είτε έριξαν βενζίνη στις εισόδους των κελαριών προτού τα πυρπολήσουν είτε σκότωσαν αμάχους ανοίγοντας πυρ με όπλα προτού κάψουν τις σορούς τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή