Βόρεια Ιρλανδία: Δολοφονία ανώτερου στελέχους παραστρατιωτικής οργάνωσης - Φόβοι για βίαια αντίποινα
Ένα ηγετικό στέλεχος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης προτεσταντών στο βρετανικό στέμμα δολοφονήθηκε χθες (7/8) στο Μπέλφαστ, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες περί αναζωπύρωσης των συγκρούσεων ανάμεσα σε προτεσταντικές ένοπλες ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Τζον Μπόρλαντ, 47 ετών, σκοτώθηκε το βράδυ της Κυριακής κοντά στο σπίτι του, διευκρίνισε η βορειοϊρλανδική αστυνομία.
Ο Μπόρλαντ, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για εκβίαση, εκφοβισμό και οπλοκατοχή, ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ulster Defence Association (Ένωση Άμυνας του Όλστερ, UDA), της μεγαλύτερης ένοπλης οργάνωσης πιστών στο στέμμα προτεσταντών. Είχε τραυματιστεί στο ένα του πόδι πριν από δύο χρόνια, σε μια σύγκρουση για την ηγεσία της τοπικής οργάνωσης του UDA.
Το UDA, όπως και άλλες οργανώσεις προτεσταντών (σ.σ. που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) μάχονταν εναντίον των αυτονομιστικών ένοπλων οργανώσεων των ρωμαιοκαθολικών, όπως ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (Irish Republican Army, IRA) την περίοδο των «Ταραχών», από το 1969 ως το 1998, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 3.500 άνθρωποι.
Η UDA αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα το 2007, όπως είχε κάνει και ο IRA το 2005, και παρέδωσε τα όπλα το 2010, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών που τερμάτισαν τις «Ταραχές» το 1998, όμως η οργάνωση συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επιδίδεται σε εμπορία ναρκωτικών, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο καυσίμων, μεταξύ άλλων.
Πόλεμοι για τον έλεγχο εδαφών ξεσπούν συχνά μεταξύ μελών των ίδιων οργανώσεων στην επαρχία.
Μια πρόσφατη κοινή έκθεση της βορειοϊρλανδικής αστυνομίας και της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας MI5 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι μεγάλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του UDA, συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά δεν σχεδιάζουν επιθέσεις.
Τη χθεσινή δολοφονία καταδίκασαν πολιτικοί όλων των παρατάξεων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει για την ειρηνευτική διαδικασία η ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, ειδικά εάν οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.