Σε μια κλωστή κρέμονται οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία - «Παγώνουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Το «πάγωμα» που ζητούν οι ευρωβουλευτές αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και καμιά άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Σε μια κλωστή κρέμονται οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία - «Παγώνουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
6'

«Στο προσωρινό πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» συμφωνούν οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ύστερα από αίτημα των ευρωβουλευτών, προγραμματίστηκε για σήμερα σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, με δεδομένα τα συνεχή ανησυχητικά στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι πολιτικές ομάδες προτείνουν ένα σχετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη (24/11).

«Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, ανοίγοντας τη σειρά των συνεντεύξεων των ομολόγων του.

«Ζητούμε με ψήφισμα να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη δυνατότητα διακοπής τους. Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητη στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Θέλουμε την Τουρκία προσαρτημένη στην Ευρώπη, η πόρτα του διάλογου με τους πολίτες είναι ανοιχτή, η πόρτα ένταξης κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως ότου η Τουρκία βρει το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, τόσο ο Τζάνι Πιτέλα όσοι και οι άλλοι συνάδελφοί του εξήγησαν ότι «το πάγωμα αφορά αποκλειστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ούτε την τελωνειακή σχέση».

«Εμείς θέλουμε ένα προσωρινό πάγωμα γιατί δεν είναι γραμμή μας να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Θέλουμε να γίνει κατανοητό το μήνυμα, δεν θέλουμε να χειροτερεύσουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία» εξήγησε ο κ. Πιτέλα.

«Έχουμε ανάγκη σαφών απαντήσεων για να ξέρουμε τι γίνεται στα σύνορά μας τόσο για τα άτομα όσο και για το μέλλον της Ένωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δυστυχώς δεν υπάρχει εβδομάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που να μην έχουμε δυσάρεστα και σκληρά γεγονότα για τον τουρκικό λαό. Ο στόχος ήταν η προάσπιση των πολιτών, ενώ σήμερα, με φυλακίσεις, περιορισμούς στην ελευθερία, περιορισμούς στον Τύπο και με ένα ανύπαρκτο κράτος δικαίου, είναι το ακριβώς αντίθετο», σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ, έχουμε μια σειρά απειλών της Τουρκίας προς τους εταίρους της, για αυτό και η ΕΕ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

«Ζητούμε από τα κράτη-μέλη της Ένωσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και το ΕΛΚ ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ και προσέθεσε: «Ανέκαθεν το ΕΛΚ έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια εξ ολοκλήρου ένταξη της Τουρκίας, αντίθετα είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλαπλές εταιρικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, όπως έχει γίνει για το θέμα του προσφυγικού».

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο», δήλωσε στο μεταξύ η ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, ύστερα το αίτημα των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων για «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η ύπατη εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διάλογου και υποστήριξε ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν με την Τουρκία, «ξεκινώντας με το Κυπριακό».

«Πιστεύω ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχυθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας και να συνομιλούμε μαζί της» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Η διαδικασία της προσχώρησης έχει δώσει αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα για την Κύπρο και θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως τη σημασία που έχουν για όλους μας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο, η Τουρκία είναι στο δρόμο της μεταρρύθμισης», ενώ «αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την ενίσχυση των όρων ελέγχου της λειτουργίας της Δημοκρατίας και την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος με τρόπο αποτελεσματικό».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μαρτσελίκ και με τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, στον οποίο έχει εκφράσει πολλές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

«Χρειάζονται υγιείς μηχανισμοί που εάν δεν υπάρξουν, θα αντιμετωπίσουμε πληθώρα προσφύγων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δήλωσε και πρόσθεσε: «Πολλά μπορούμε να κάνουμε με την Τουρκία ξεκινώντας με το θέμα της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυσης των οικονομιών μας, για το θέμα των προσφύγων, το θέμα της Συρίας ή την σταθεροποίηση του Καύκασου».

Πάνω απ’ όλα όμως, υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι «χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια από την πλευρά των Τούρκων για το τι ακριβώς θέλουν οι ίδιοι».

«Είναι σαφές», πρόσθεσε, «ότι στο ζήτημα της θανατικής ποινής το να περάσει από τη ρητορική στην πράξη καταδεικνύει ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ούτε του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γιατί αυτή η συμμετοχή σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι έχουμε κοινές αξίες, όπως τις υποστηρίζει η Ευρώπη και μεταξύ αυτών οπωσδήποτε δεν συγκαταλέγεται η θανατική ποινή».

Σύμφωνα, τέλος, με την ύπατη εκπρόσωπο, η Τουρκία δύναται και μπορεί να μείνει γνήσια σε σχέση με τη φύση της, δηλαδή μια γέφυρα μεταξύ πολιτισμών. Εάν όμως απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή μας Ένωση και τη Δημοκρατία, η Τουρκία θα χάσει κομμάτι της δικής της κληρονομιάς και ταυτότητας και κομμάτι της δικής της ισχύος.

«Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς όφελος κανενός και οπωσδήποτε όχι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού στο σύνολό του», κατέληξε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή