ΟΗΕ: 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη βοήθειας στην Υεμένη
Δραματική είναι η κατάσταση στην Υεμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, μια εμπόλεμη χώρα που πλήττεται από λιμό.
«Σήμερα είναι ορθό να πούμε ότι η Υεμένη είναι ένα από τα χειρότερα μέρη στη γη για να είναι κανείς παιδί», δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και σχεδόν όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια στη χώρα αυτή» έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμάν της Ιορδανίας.
«Υπολογίζουμε ότι κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Μετά την επέμβαση στην Υεμένη, τον Μάρτιο 2015, ενός αραβικού συνασπισμού υπό σαουδαραβική διοίκηση για να σταματήσει η προώθηση των ανταρτών Χούτι σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 50.600, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΟΗΕ, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθεί στην Υεμένη «ο μεγαλύτερος λιμός» των τελευταίων δεκαετιών, έχει καλέσει τον συνασπισμό αυτό να άρει γρήγορα τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη χώρα, κάτι που αν δεν γίνει, «θα πεθάνουν χιλιάδες αθώα θύματα».
Χθες Σάββατο ένα αεροπλάνο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια και ναυλωμένο από την UNICEF προσγειώθηκε στη Σαναά, για πρώτη φορά μετά την ενίσχυση στις αρχές Νοεμβρίου του αποκλεισμού ως απάντηση για την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους Χούτι που αναχαιτίσθηκε πάνω από το Ριάντ.
Όμως το λιμάνι Χοντέιντα (δυτική Υεμένη), απ' όπου περνούν τα φορτία τροφίμων και φαρμάκων, παραμένει κλειστό, υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
«Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι δυστυχώς ένας πόλεμος εναντίον των παιδιών», δήλωσε ο Καπελέρε, υπογραμμίζοντας πως από τον Μάρτιο του 2015 σχεδόν 5.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί σοβαρά.
«Χιλιάδες σχολεία και κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί πλήρως», πρόσθεσε.
ΑΠΕ