Τα αμερικανικά Μέσα για την Ελλάδα

Ευθύνες στην ευρωπαϊκή ηγεσία για τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής κρίσης αποδίδει μεγάλη μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ...

Τα αμερικανικά Μέσα για την Ελλάδα
2'

Ευθύνες στην ευρωπαϊκή ηγεσία για τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής κρίσης αποδίδει μεγάλη μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται διχογνωμία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η εφημερίδα “Wall Street Journal “, με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι ο <<μοναδικός τρόπος>> για να σωθεί το ευρώ είναι να επιστρέψει στις <<θεμελιώδεις αρχές>> του. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο <<εξόδου της Ελλάδας>> από την ευρωζώνη, που θα δημιουργήσει όμως <<αρνητικό προηγούμενο>> και για άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα.


Σε δημοσίευμα της η “Washington Post” υποστηρίζεται ότι οι προσπάθειες διαχείρισης της ελληνικής κρίσης μετατρέπονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό παιχνίδι μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι η κατάσταση αυτή θυμίζει την κρίση του 2008 στην Αμερική, όπου υπήρχαν εντάσεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε την διάσωση των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Από πολλές απόψεις όμως, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση από εκείνη των ΗΠΑ τρία χρόνια πριν, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνιστά ένα μοναδικό νομοθετικό σώμα και όχι 17 διαφορετικά, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.


Στο πρακτορείο “Bloomberg” επισημαίνεται η <<διαφορετική προσέγγιση>> μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας σχετικά με μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρεται, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις τράπεζες και να βρουν τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα κληθούν να απαντήσουν τελικά στα ερωτήματα που απέφευγαν να θέσουν έως τώρα, όπως εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα και πως θα γίνει η διαχείριση αυτής της χρεοκοπίας.

Η εφημερίδα “New York Times”, με κύριο άρθρο της, εκτιμά ότι απαιτούνται <<επιθετικές μεταρρυθμίσεις>> για να αποτραπεί η ελληνική χρεοκοπία, καθώς και ανάκαμψη και ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επί δεκαετίες, τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα <<διεύρυναν αλόγιστα>> τα κρατικά μισθολόγια για να ανταμείψουν υποστηρικτές τους και μειώσουν τεχνηέντως την ανεργία. Αυτή η πρακτική, που βύθισε την Ελλάδα βαθιά μέσα στο χρέος, πρέπει πλέον ανατραπεί, όπως εκτιμάται.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή