Γερμανία: Εντολή διαπραγμάτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης έλαβαν Μέρκελ και Σουλτς

Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία

Γερμανία: Εντολή διαπραγμάτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης έλαβαν Μέρκελ και Σουλτς
4'

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης...Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κεφάλαιο του κειμένου της συμφωνίας για την Ευρώπη αποτελεί απάντηση στις προτάσεις του Παρισιού για την ενίσχυση της Ευρώπης.

Έπειτα από περισσότερες από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, η Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες έφθασαν σήμερα το πρωί σε επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στην καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών για την συμφωνία

Για ένα έγγραφο «πάρε-δώσε, όπως θα έπρεπε άλλωστε», έκανε λόγο η Καγκελάριος Μέρκελ (CDU) αναφερόμενη στο 28σέλιδο κείμενο στο οποίο αποτυπώνεται η συμφωνία των κομμάτων στις διερευνητικές συνομιλίες. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία αίρει σημαντικά εμπόδια για την γερμανική κοινωνία, «προκειμένου να ζούμε καλά και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».

Ο Μάρτιν Σουλτς (SPD) από την πλευρά του μίλησε για ενα «εξαιρετικό αποτέλεσμα», το οποίο μπορεί να προτείνει στο κόμμα του να στηρίξει, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) δήλωσε «πολύ και εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ήδη πάντως σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις, με τους Πράσινους να επικρίνουν τις προβλέψεις για το Κλίμα, αλλα και των βουλευτή του SPD Μάρκο Μπίλοου να μιλάει για «ντροπιαστικό αποτέλεσμα».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από τους διαπραγματευτές και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, προβλέπει κυρίως ότι η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα εργαστεί μαζί με τη Γαλλία για να «ενισχύσει» και να «μεταρρυθμίσει» την ευρωζώνη ώστε να αντιστέκεται καλύτερα στις κρίσεις.

Το SPD επέμεινε πολύ στο σημείο αυτό, ενώ οι συντηρητικοί ήταν αρχικά πιο επιφυλακτικοί.

Η μεταναστευτική πολιτική αποτελούσε επίσης για καιρό σημείο διαφωνίας. Τελικά οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να περιορίσουν τον ετήσιο αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα σε 180.000 έως 200.000, κάτι που επιθυμούσαν οι συντηρητικοί. Η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015 και 2016, κάτι που προκάλεσε πολλές επικρίσεις σε βάρος της Μέρκελ και επέτρεψε στην ακροδεξιά να ενισχυθεί στην κοινή γνώμη.

Πληροφορίες στα γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι συζητήθηκε πολλή ώρα το ζήτημα της φορολογίας, αλλά και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας. Αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαθέσει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, όπως φαίνεται το ποσό αυτό θα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μία ακόμη πρόταση που έγινε δεκτή είναι να εισαχθεί μία σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια. Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Όμως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό. Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η απόφαση να μπουν σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς θα πρέπει να λάβει επίσης το πράσινο φως των αντιπροσώπων του κόμματος στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου και η έκβασή του είναι πολύ αβέβαιη. Στη συνέχεια θα αρχίσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του συνασπισμού.

Στην καλύτερη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν από τα τέλη Μαρτίου, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη ανυπομονεί. Αρχικά το SPD είχε επιλέξει να περάσει στην αντιπολίτευση, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που σηματοδοτήθηκαν από την ταπεινωτική ήττα του κόμματος αυτού, την οπισθοχώρηση των μεγάλων κομμάτων και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η βάση του SPD, που θα έχει την τελευταία λέξη, εξακολουθεί να μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Διότι παραμένει πολύ επιφυλακτική στην ιδέα να χρησιμεύσει και πάλι σαν στήριγμα για τους συντηρητικούς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή