Αντίποινα Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ: «Θα απελάσουμε σίγουρα Βρετανούς διπλωμάτες»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφή την πρόθεση της Μόσχας να απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες «απαντώντας» στην απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία- Έτοιμα τα αντίποινα.
«Φυσικά και θα το κάνουμε», απάντησε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο του Reuters.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα συνέντευξης Τύπου από το Καζακστάν όπου βρίσκεται ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον «είναι ανάγωγος».
Ο Ουίλαμσον δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά, την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.
Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να δίνει σημασία στα σχόλια που προέρχονται από τη Βρετανία σχετικά με την υπόθεση.
Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι η άρνηση της Βρετανίας να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ αποτελεί κατάφορη παραβίαση της σύμβασης για την εξάλειψη των χημικών όπλων, ενώ κατήγγειλε και την άρνηση του Λονδίνου να παράσχει πληροφορίες στη Μόσχα σχετικά με την κόρη του Σκριπάλ, Γιούλια, αν και είναι Ρωσίδα πολίτης και οι βρετανικές αρχές έχουν υποχρέωση να το κάνουν.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Λονδίνο αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ο Γιακοβένκο κατηγόρησε τη Βρετανία ότι εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον της Ρωσίας, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των Βρετανών από το γεγονός ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί το Brexit.
«Το ΝΑΤΟ δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» επανέλαβε πάντως ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε ξανά τη Ρωσία να συνεργαστεί στην υπόθεση Σκριπάλ.
«Έχουμε μια όπως θα την ονόμαζα 'διπλή προσέγγιση' απέναντι στην Ρωσία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, προσθέτοντας:
«Από τη μία πλευρά βρίσκεται η αποτροπή, η άμυνα και από την άλλη ο διάλογος, επειδή δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών».
«Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας, επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «η απομόνωση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να αποτελεί εναλλακτική επιλογή».
«Κάποια στιγμή η Ρωσία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί μαζί μας κι όχι να προχωρήσουμε στην αντιπαράθεση και εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αν σεβαστούν ορισμένους βασικούς κανόνες και προδιαγραφές των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Η δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια έλαβε τις τελευταίες ώρες διαστάσεις αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με τους δυτικούς συμμάχους να καταγγέλλουν ομόφωνα τη Ρωσία.
Την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Μόσχα «είναι ένοχη» για την επίθεση αυτή που διαπράχθηκε, σύμφωνα με την ίδια, με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα που ανήκει στην κατηγορία των Νοβιτσόκ, τους οποίους έχει δημιουργήσει η Ρωσία.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις που έκανε η βρετανική κυβέρνηση, κυρίως επειδή αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανεύθυνων συμπεριφορών από την πλευρά της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε επίσης σήμερα ο Στόλτενμπεργκ.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι η Ρωσία μπορεί να ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων κατά της Βρετανίας ανά πάσα στιγμή.
«Μπορείτε να τα περιμένετε ανά πάσα στιγμή», σημείωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε πως «όλες οι αποφάσεις σχετικά τα αντίμετρα που αφορούν το Λονδίνο έχουν ληφθεί και σύντομα θα ενημερωθεί γι αυτά η βρετανική πλευρά και η κοινή γνώμη».