«Μακάρι ο Καντάφι να ήταν ζωντανός»

Την ώρα που οι Λίβυοι σχηματίζουν ουρές για να δουν από κοντά τη σορό του Μουαμάρ Καντάφι στο ψυγείο κρεάτων όπου φυλάσσεται, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ εύχεται ο πρώην ισχυρός άντρας της Λιβύης να ήταν ζωντανός.

«Μακάρι ο Καντάφι να ήταν ζωντανός»
2'

Σε συνέντευξη του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Τζιμπρίλ ευχήθηκε να μην είχε σκοτωθεί Μουαμάρ Καντάφι για να μπορούσε να τον οδηγήσει σε δίκη.


«Για να είμαι ειλικρινής, σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να είναι ζωντανός. Θα ήθελα να μάθω για ποιο λόγο τα έκανε όλα αυτά στον λαό της Λιβύης. Εύχομαι να ήμουν ο κατήγορος στη δίκη του καθώς μόνο μια ερώτηση τριγυρνάει στο μυαλό μου: Γιατί;. Άξιζε ο λαός της Λιβύης να υποστεί 42 χρόνια συνεχούς καταπίεσης, δολοφονιών και όλων των υπόλοιπων δεινών;», υπογράμμισε.

mahmud-jabril

Την ίδια ώρα, ένα νέο βίντεο με τις τελευταίες ώρες του Καντάφι κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από την αμερικανική εφημερίδα Global Post. Δεκάδες άνθρωποι εμφανίζονται δίπλα στον Καντάφι να φωνάζουν και να τον χτυπούν, ωστόσο, ούτε σ’ αυτό το βίντεο εικονίζεται η στιγμή της εκτέλεσης του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ένας από τους αξιωματικούς που ήταν παρών τη στιγμή του εντοπισμού του Καντάφι, τόνισε ότι ο συνταγματάρχης κατέρρευσε μόλις έκανε 10 βήματα ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έκανε προσπάθειες να του σώσει τη ζωή, αλλά ήταν αδύνατον.

Η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε., Ναβί Πιλαι, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι.

Σήμερα το Reuters μεταδίδει ότι ολοκληρώθηκε η αυτοψία στη σορό του Καντάφι. Εργαστήκαμε όλη τη νύχτα» ανέφερε στο πρακτορείο πηγή που συμμετείχε στη διαδικασία.


Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε σε νεκροτομείο της Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σορός θα επιστρέψει τώρα στην παλιά αγορά της πόλης, όπου εκτίθετο σε δημόσια θέα. Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε και που θα γίνει η ταφή του.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, πάντως, ότι στη συνέχεια η σορός του Καντάφι θα παραδοθεί στην οικογένειά του.


Σύμφωνα με το CNN, ο παθολόγος που επέβλεψε την αυτοψία ανέφερε ότι ο Καντάφι πράγματι πέθανε από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή