«Πόλεμος» Τραμπ - Ερντογάν για τα F-35: Δεν σας τα δίνουμε, εάν δεν ακυρώσετε τους S-400

F-35 | Ντόναλντ Τράμπ | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Διαστάσεις «θερμού» επεισοδίου λαμβάνει πλέον η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με αφορμή την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να μην επιτρέψει τη συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην κυβέρνηση Ερντογάν.

«Πόλεμος» Τραμπ - Ερντογάν για τα F-35: Δεν σας τα δίνουμε, εάν δεν ακυρώσετε τους S-400
3'

ΜΕΤΩΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ» - ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Επί της ουσίας, η Ουάσινγκτον έχει στείλει ένα σαφές τελεσίγραφο στο καθεστώς Ερντογάν, να σταματήσει άμεσα τις διαδικασίες αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και να απελευθερώσει άμεσα από τις τουρκικές φυλακές τον Αμερικανό πάστορα Α. Μπράνσον.

F 35 ARXEIOU

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Real, μια πληθώρα Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έχει σηκώσει «παντιέρα» κατά της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία και επιτίθεται με δριμύτητα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως «οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα συμφέροντα των ΗΠΑ κι ενίοτε έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά», κάτι που καθιστά τη μεταφορά της τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 στο καθεστώς του Ερντογάν ολοένα και πιο ριψοκίνδυνο.

Οι γερουσιαστές εισηγήθηκαν ένα μέτρο με σκοπό να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο NATO και ένα από τα εννέα κράτη-εταίρους που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου αεροπλάνου, που διαθέτει δυνατότητες αποφυγής του εντοπισμού του από τα ραντάρ.

Η πρόταση αυτή, την οποία κατέθεσαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις και η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζέιν Σαχίν, καταγράφεται την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά επιδείνωσης.

Οι τρεις γερουσιαστές, καταθέτοντας το μέτρο, έδωσαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους διότι ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά με τρόπο που θεωρούν «επικίνδυνο» ενώ αψηφά «το κράτος του νόμου».

Πυκνό παρασκήνιο

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο χώρες είναι εχθρικές προς την Αμερική και έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται δυσάρεστη για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την Αμερική και το ΝΑΤΟ και εσχάτως χρησιμοποιεί «βίαιη αντιαμερικανική ρητορική» τόνισε η ενημερωμένη πηγή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal.com και του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ακόμα και αν αποφασιστεί να προχωρήσει η πώληση των αεροπλάνων στην Τουρκία, που υπό τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο, η παράδοση δεν θα γίνει και οι Τούρκοι πιλότοι θα πρέπει να πάνε στην Αμερική για να εκπαιδευθούν.

Αρχικά αυτό προβλεπόταν από τα συμβόλαια, όμως στη συνέχεια έγιναν συζητήσεις για να αλλάξει ο όρος. Τελικά, αποφασίστηκε να τηρηθεί το αρχικό συμβόλαιο και να μην παραδοθούν τα αεροπλάνα, αλλά η εκπαίδευση των πιλότων να γίνει στην Αμερική.

Σε συνεργασία με ομάδα γερουσιαστών η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε όπως περιοριστεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Άγκυρα, αλλά και να ανασταλεί επίσης η μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεχνικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την υποστήριξη των μαχητικών.

Η απόφαση, που δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν η τουρκική κυβέρνηση, δείχνει την ανησυχία των Αμερικανών για το πιθανό ενδεχόμενο να διαρρεύσει η αμερικανική τεχνολογία προς ξένες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή