Η Γερμανία θα δέχεται 1.000 πρόσφυγες κάθε μήνα από την Ελλάδα και την Ισπανία

Τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να διεκπεραιώσει ανοιχτές υποθέσεις επανένωσης οικογενειών προσφύγων, επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου από τη μία πλευρά και Αθήνας και Μαδρίτης από την άλλη-Η Μέρκελ ετοιμάζει ήδη διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ

Η Γερμανία θα δέχεται 1.000 πρόσφυγες κάθε μήνα από την Ελλάδα και την Ισπανία
5'

«Η Γερμανία δεσμεύτηκε - και αυτό ήταν ένα αντικείμενο της συζήτησης με τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Σάντσες - να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανενώσεως σε αυτές τις δύο χώρες, στην Ελλάδα και την Ισπανία. Και όπου αυτό έχει σχέση με δευτερογενώς προστατευόμενους, αφορά βεβαίως εκείνο το πλαίσιο, το οποίο αποφάσισε αυτή η κυβέρνηση, δηλαδή 1.000 άτομα κάθε μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας θα πρέπει ακόμα να γίνει η σχετική επεξεργασία με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Μέρκελ: Μέχρι 48 ώρες η παραμονή των αιτούντων άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας

Την ίδια ώρα, στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας για το προσφυγικό, αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι αντίστοιχες συμφωνίες θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να έχει αναλάβει μάλιστα τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε επίσης το συμβιβασμό με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τα κλειστά κέντρα ασύλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη» σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει», καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν, εξήγησε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και υποστήριξε ότι το μέλλον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (...). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη», υπογράμμισε επίσης από το βήμα της Bundestag και επανέλαβε τη θέση της υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Εντός 48 ωρών θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων, οι οποίοι θα φιλοξενούνται στα κλειστά κέντρα που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει από την πλευρά της η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Αυτό ορίζει το Σύνταγμα, υποστήριξε η Μέρκελ στη συνέντευξη, η οποία θα προβληθεί στις 21:15 (ώρα Ελλάδος).

«Δεν θα γίνω Καγκελάριος της απομόνωσης»

Με «ένα ξεκάθαρο όχι», απαντά η Μέρκελ στο ερώτημα αν από «Καγκελάριος των προσφύγων» θα εξελιχθεί σε «Καγκελάριο της απομόνωσης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η καγκελάριος εξηγεί ωστόσο ότι οποίος ζητά την προστασία και το άσυλό μας δεν μπορεί να επιλέγει και τη χώρα.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων», επανέλαβε, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ φύλαξης των συνόρων και απομόνωσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε με τις τρίχες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξουν και σε αλλά θέματα στο μέλλον αντιθέσεις, καθώς πρέπει να συντονιστούν τρία κόμματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει καλά τη δουλειά της, «όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον».

«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της ΕΕ»

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα στην ΕΕ ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του μπλοκ.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στους κατοίκους της μια ενιαία στάση αναφορικά με τη μετανάστευση, η οποία θα είναι νομικά σωστή και ρεαλιστική προκειμένου να μην τους αποξενώσει.

«Πρέπει να οριστεί ένα σύστημα για κάθε είδους μετανάστευση, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την εντύπωση ότι διατηρείται ο νόμος και η τάξη», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το Βερολίνο ετοιμάζει ήδη διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ήδη εργάζεται για να ετοιμάσει συμφωνίες με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους όπου έχουν υποβάλει και αίτηση για την παροχή ασύλου, αποκάλυψε τέλος η Ελεονόρε Πέτερμαν, μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, όπου θα συζητήσει με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα συναντηθεί με τη Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η Πέτερμαν πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των διμερών αυτών συμφωνιών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή