Στο Βερολίνο ο Ερντογάν: Το απρόοπτο με το κόκκινο χαλί και οι «τρομοκράτες του Γκιουλέν»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του,εν μέσω κρίσης της τουρκικής οικονομίας και με στόχο την«επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων.

Στο Βερολίνο ο Ερντογάν: Το απρόοπτο με το κόκκινο χαλί και οι «τρομοκράτες του Γκιουλέν»
3'

Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου και η γερμανική κυβέρνηση έστρωσε «κόκκινο χαλί» για να τον υποδεχτεί.

Ωστόσο, το «κόκκινο χαλί» δεν έλεγε να ξετυλιχτεί και ο Τούρκος πρόεδρος έπρεπε να περιμένει μέσα στο αεροσκάφος μέχρι να στρωθεί.

Ο Ερντογάν περίμενε μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος αρκετά λεπτά καθώς το κόκκινο χαλί στρωνόταν αργά,όπως έγραψε στο Twitter o Bojan Pancevski, ανταποκριτής της "Wall Street Journal" στη Γερμανία.

Βουλευτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Εντός της ημέρας ο Ερντογάν θα έχει συναντήσεις με μέλη τουρκικών οργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών ενώ αύριο θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο Στάινμαγερ.

Ο Ερντογάν καλεί το Βερολίνο να εντάξει το κίνημα του Γκιουλέν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την έκκληση αυτή κάνει ο Ερντογάν σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η Γερμανία, μέχρι στιγμής, υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να συνδέσει το δίκτυο του ιμάμη, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO), με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η Γερμανία θα πρέπει «να αναγνωρίσει ότι η FETO ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος όπως έκανε και η Βρετανία», γράφει ο Τούρκος πρόεδρος στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες (26/09) στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Η άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος μετά το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσαν, εξόργισε την Τουρκία.

Το Βερολίνο ανησυχεί για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν, ανάμεσά τους και δεκάδες Γερμανούς πολίτες.

«Επιδιώκουμε τον στόχο της αύξησης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Για λόγους ευημερίας και για το μέλλον και των δύο χωρών μας ας υπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και ας περιορίσουμε τα προβλήματά μας», γράφει ο Ερντογάν.

Η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Γερμανία, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ τρεις φορές, πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης της τουρκικής οικονομίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με ψυχρή υποδοχή, καθώς ώρες πριν ακόμα προσγειωθεί το αεροσκάφος του, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία όπου δεκάδες επικριτικοί του καθεστώτος δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή.

Παρά την ανησυχία της, η Γερμανία, όπου κατοικεί μια τουρκική διασπορά τριών εκατομμυρίων, χαιρετίζει με επιφυλακτικότητα τις κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν.

«Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα εκτός της ΕΕ με την οποία οι σχέσεις να είναι τόσο σημαντικές και ταυτόχρονα τόσο δύσκολες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο» πέντε Γερμανοί πολίτες να παραμένουν στη φυλακή και ότι η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της και του κράτους δικαίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή