Μοναδικές στιγμές: Ο Δίας «συναντά» τη Γη - Δείτε στον ουρανό ένα σπάνιο υπερθέαμα! (pics)
Η NASA έχει ένα μήνυμα για τους λάτρεις του διαστήματος: «Κοιτάξτε ψηλά. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας, θα είναι ορατός τη 10η Ιουνίου και για να μπορέσετε να δείτε τους μεγαλύτερους δορυφόρους του, θα χρειαστείτε μόνο ένα ζευγάρι κιάλια».
Ένα απίστευτο αστρικό φαινόμενο θα θαυμάσουμε στις 10 Ιουνίου όπως ανακοίνωσε η ΝASA, καθώς ο Δίας και τα φεγγάρια του θα πλησιάσουν την Γη!
Το μόνο που θα χρειαστούμε για να θαυμάσουμε τον γιγάντιο πλανήτη και τους δορυφόρους του είναι ένα ζευγάρι κιάλια.
Αυτό θα συμβεί επειδή ο Ήλιος, ο Δίας και η Γη θα είναι ευθυγραμμισμένοι, με τον πλανήτη μας στο κέντρο αυτής της πλανητικής διάταξης.
Και όταν μιλάμε για φεγγάρια και Δία, το νούμερο είναι εξωπραγματικό μιας και γύρω από τον πλανήτη υπάρχουν συνολικά 79, εκ των οποίων τα 53 έχουν ήδη ονομασία.
Δείτε στην gallery εικόνες από τον Δία:
Δίας: Ένας αέριος γίγαντας
Ο πλανήτης Δίας είναι ο 5ος στη σειρά και παράλληλα ο μεγαλύτερος του πλανητικού μας συστήματος.
Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.
Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 778.000.000 χλμ. από τον Ήλιο.
Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με μάζα μεγαλύτερη από το άθροισμα των μαζών όλων των άλλων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος.
Ο Δίας έχει διάμετρο 145.000 χλμ. περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 12 γήινα χρόνια περίπου.
Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110 βαθμοί Κελσίου.
Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Υδρογόνο (90%) και Ήλιο με μικρές ποσότητες μεθανίου, υδρατμών και αμμωνίας.
Ο πλανήτης ήταν γνωστός από τους αστρονόμους της αρχαιότητας και συνδέθηκε με τη μυθολογία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πολλών πολιτισμών.
Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον πλανήτη από τον ελληνικό θεό Δία (Jupiter).
Όταν φαίνεται από την Γη, o Δίας μπορεί να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος -2,95, καθιστώντας τον κατά μέσο όρο, το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα μετά από τη Σελήνη και την Αφροδίτη. (Ο Άρης μπορεί να ταιριάξει σε σύντομα χρονικά διαστήματα τη φωτεινότητα του Δία σε συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς του.)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr