Διπλό χαστούκι στον Ερντογάν από ΗΠΑ: Όπλα στην Κύπρο και αναστολή παράδοσης των F-35
Διατάξεις για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την υπό όρους αναστολή της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, περιλαμβάνει η εκδοχή του νομοσχεδίου για τον νέο προϋπολογισμό του Πενταγώνου (National Defense Authorization Act) που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ταυτίζονται λεκτικά με τις αντίστοιχες προβλέψεις τού νομοσχεδίου «East Med Act». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άρσης του εμπάργκο, η απαλοιφή αυτών των περιορισμών θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να επικαιροποιήσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο και θα οδηγήσει συγχρόνως στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο.
Επιπλέον, στην ίδια εκδοχή του νομοσχεδίου στέλνεται εκ νέου το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ολοκλήρωση της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 θα οδηγήσει στην ματαίωση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 και θα έχει αρνητικές παρενέργειες στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Υπό αυτό το πρίσμα, ζητείται από τον Αμερικανό πρόεδρο να εφαρμόσει πλήρως όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).
Κάνοντας λόγο για ένα μήνυμα εξωτερικής πολιτικής που εξέπεμψε η Γερουσία, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ είπε ότι το νομοσχέδιο έδειξε στους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Με την Κύπρο να επιδιώκει την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξυπηρετεί τα εθνικής ασφαλείας και οικονομικά μας συμφέροντα να άρουμε αυτούς τους απαρχαιωμένους εξοπλιστικούς περιορισμούς που δεν βοηθούν πλέον τους αμερικανικούς στόχους ασφάλειας», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Ικανοποίηση HALC για τη νέα Αμερικανική Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άρση του αμυντικού εμπάργκο θα ενισχύσει τόσο τις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσινγκτον όσο και τις δυνατότητες της τριμερής συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
«Αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση μιας νέας αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την πρόβλεψη για τα F35, το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου είναι σαφές: η Τουρκία δεν υπάγεται πλέον σε καθεστώς 'ευνοούμενου έθνους', όταν πρόκειται για την πολιτική ασφάλειας των ΗΠΑ. Θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος και συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία και όχι ένα αποσταθεροποιητικό κράτος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (rogue state)», τόνισε ο κ. Ζεμενίδης.
Νομοσχέδιο για Προϋπολογισμό του Πενταγώνου στην Βουλή
Την ίδια ώρα βρίσκεται στα σκαριά και η αντίστοιχή εκδοχή του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία περιλαμβάνει ανάλογες προβλέψεις, καθώς ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.