Xριστόφιας: Υπό προϋποθέσεις η διάσκεψη για το Κυπριακό

Πολυμερή διάσκεψη προς τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, ως κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, ζητεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, θέτοντας συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Xριστόφιας: Υπό προϋποθέσεις η διάσκεψη για το Κυπριακό
3'


Ο Γ.Γ, ενώπιον του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν συνομιλίες δυο εβδομάδων στη Λευκωσία με τον κ. Ντάουνερ.

Έπειτα από την έκθεση του Γ.Γ., θα ακολουθήσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θεωρείται από ελληνοκυπριακή πηγή «κλειδί» για τις παραπέρα εξελίξεις.

Λέγεται μάλιστα ότι η Λευκωσία επενδύει στη στάση μονίμων μελών του Σώματος ώστε να ανατραπούν σχεδιασμοί που θα παραγνωρίζουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Γ.Γ. για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ότι στο διήμερο των συνομιλιών «δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος», παρά το γεγονός ότι ο Γ.Γ., όπως είπε, επισήμανε ότι σημειώθηκε «μικρή πρόοδος».

Από την πλευρά του ο Κύπριος ηγέτης κατέστησε σαφές ότι «εμείς θα κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει πρόοδος για να οδηγηθούμε σε διάσκεψη, για την οποία υπάρχουν επίσης αρκετά ζητήματα», συμπληρώνοντας ότι «εμείς θα τηρήσουμε τις προδιαγραφές της διαδικασίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά αν τις τηρήσει, αλλά χωρίς υλοποίηση των προϋποθέσεων, που ο ίδιος ο Γ.Γ θέτει, δηλαδή χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές, δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη».

Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών «δεν έγινε ανταλλαγή περιγραμμάτων με τις θέσεις της κάθε πλευράς».

Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, σε γραπτή ανκοίνωσή του είπε ότι «οι διήμερες διαβουλεύσεις στο "Γκρίντρι" ήταν έντονες, ωστόσο επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος», συμπληρώνοντας ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν στο "Γκρίντρι", έχοντας τρεις προκλήσεις να διευθετήσουν, που αφορούσαν την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και την ιθαγένεια.

Ακόμη πραγματοποίησε έκκληση προς τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα, σημειώνοντας πως «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο Γ. Γ. ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις και εγώ θα υποβάλω στο Συμβούλιο έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου».

Ο Μπαν Κι-μουν ανέφερε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον ειδικό μου σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Σ' αυτό το στάδιο, διατηρώντας το μομέντουμ και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Έχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Στη δήλωσή του τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι πεπεισμένα πως είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η επίτευξη διαρκούς συμφωνίας» και ότι «ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποβοηθήσουν την διαδικασία και παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις πλευρές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή