Προέδρος ΕK στην Κύπρο: Yποστηρίζουμε άμεση επιστροφή Βαρωσίων
Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Το Κυπριακό, η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό και η επανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση της πανδημίας απασχόλησαν τη συνάντηση μεταξύ της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.
Στις δηλώσεις, που ακολούθησαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια ανοικτή πληγή για την Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων Ηνωμένων Εθνών.
H Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε ακόμη την ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.
Παράλληλα στάθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει την επίδραση του προβλήματος στην Κύπρο, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη της. Σημείωσε ακόμη ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις και χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση. Έδωσε ακόμη ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των διεθνών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο θα τηρήσει το ΕΚ προς την Τουρκία αντίστοιχη στάση με αυτή που τήρησε προς τη Ρωσία μετά την επίθεση στην Ουκρανία, η κ. Μέτσολα τόνισε ότι το ΕΚ έχει επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά την Αμμόχωστο. «Κατά συνέπεια, υποστηρίζουμε την άμεση επιστροφή των Βαρωσιών στους νόμιμους κατοίκους τους», σημείωσε η κ. Μέτσολα, συμπληρώνοντας ότι «τα Βαρώσια είναι σύμβολο του Κυπριακού προβλήματος, ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και θέλω να το τονίσω αυτό, καθώς δηλώνει την προοπτική μίας ειρηνικής λύσης».
Ερωτηθείσα αν η ΕΕ θα έχει εκπροσώπους στο τραπέζι των συνομιλιών, εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «πάντα πιέζουμε προς την επίλυση των συγκρούσεων, θέλουμε ο κόσμος να έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιέζουμε για λύση με την οποία να συμφωνούν και οι δύο πλευρές και αν αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τους εκπροσώπους των ΗΕ, χρειάζονται και εκπρόσωποι της ΕΕ, αυτό είναι κάτι, που πάντα αποδέχεται το ΕΚ».
Από πλευράς της η Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξήρε τη σημασία της επίσκεψης της προέδρου του ΕΚ στην Κύπρο και του γεγονότος πως μια νέα γυναίκα από μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου ηγείται του ευρωπαϊκού θεσμού, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους παραλληλισμούς της εισβολής στην Ουκρανία με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα επιπρόσθετο λόγο για τον οποίο η Κύπρος στάθηκε στο πλευρό του Κιέβου, παρά τις όποιες επιπτώσεις. Επιπρόσθετα η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα θα έχει την ευκαιρία στη συνέχεια να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο νησί μέσα από την επίσκεψή της στην πράσινη γραμμή και τα οδοφράγματα.
Παράλληλα τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των εθνικών κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποτελέσει την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας.
Σημειώνεται καταληκτικά ότι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου προσέφερε τον «ήλιο της βουλής» και καρφίτσα με το εν λόγω έμβλημα στην Πρόεδρο του ΕΚ, ενώ η Ρομπέρτα Μετσόλα προσέφερε στην Αννίτα Δημητρίου ως δώρο την ενδυμασία του ΕΚ.