Διοικητής ΚΤΚ: H καταρχήν συμφωνία με την τρόικα είναι η καλύτερη

Ως την «καλύτερη υπό τις περιστάσεις» χαρακτήρισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Πανίκος Δημητριάδης την καταρχήν συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.

Διοικητής ΚΤΚ: H καταρχήν συμφωνία με την τρόικα είναι η καλύτερη
2'

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος μιλούσε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας αυτής «αποτελεί την ισχυρή βάση για σταδιακή ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στην κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια ως απότοκο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ και της μεγάλης έκθεσης του τραπεζικού μας συστήματος στην ελληνική οικονομία».

Πρωταρχικός μας στόχος, είπε, είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Ο διοικητής της ΚΤΚ υποστήριξε ότι «οι οικονομικές διασυνδέσεις με την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, η δε συνεχιζόμενη διαδικασία απομόχλευσης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έχει σοβαρό αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη».

Επίσης, επεσήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης, της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του 2011 και προσέθεσε πως η συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής προέρχεται από τη μεγάλη συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, κυρίως των κατασκευών, καθώς και της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. Αυτό αντανακλάται σε μια συνεχή και σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα.

Ο διοικητής της ΚΤΚ τόνισε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ότι η άμεση υιοθέτηση και αυστηρή υλοποίηση των μέτρων, που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης καθώς και στην εξάλειψη της αβεβαιότητας στηρίζοντας μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τέλος, υπέδειξε ότι η πλήρης εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για επιστροφή της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και μείωση του ποσοστού ανεργίας.

πηγη ΑΠΕ

.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή