Μετά τη δημιουργία καλής-κακής Λαϊκής ποιοι χάνουν, ποιοι γλιτώνουν
Αν το νομοσχέδιο περάσει σήμερα από τη Βουλή, η Κύπρος γλιτώνει την άτακτη χρεοκοπία, οι μέτοχοι χάνουν τις επενδύσεις τους, οι εργαζόμενοι παραμένουν στις δουλειές τους, οι μεγαλοκαταθέτες κουρεύονται σε βάθος χρόνου...
Με ένα πολυσέλιδο έγγραφο -καταλαμβάνει 61 σελίδες- η Κυβέρνηση ζήτησε χθες βράδυ από τη Βουλή την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, με δύο στόχους:
-Να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της τράπεζας αυτής και
-Να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία του κράτους, το οποίο θα παρασυρόταν από ορισμένες από τις ζημιές που θα άφηνε πίσω της η Λαϊκή και οι οποίες θα ανέρχονταν στα 6,8 δις μόνο για την αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση μειώνεται από τα 5,8 δισεκατομμύρια στα 3,5 δισεκατομμύρια.
Παγωμένες οι μεγάλες καταθέσεις
Το αρνητικό από την εξυγίανση της Λαϊκής είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως μέχρι και 5 χρόνια, μέχρι να γίνει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας (ακίνητα, δάνεια κλπ), για να εισπραχθούν κεφάλαια για να δοθούν στους μεγαλοκαταθέτες. Ακόμα όμως και με την είσπραξη των κεφαλαίων αυτών οι μεγαλοκαταθέτες θα χάσουν τουλάχιστον το 50% των χρημάτων τους.
Μετοχές- αξιόγραφα κάνουν φτερά
Εκείνοι οι οποίοι θα υποστούν άμεσες ζημιές είναι οι μέτοχοι της Λαϊκής, οι οποίοι πρέπει να ξεχάσουν τις μετοχές τους. Ανέλαβαν ρίσκο και έχασαν, όπως μας ελέχθη χαρακτηριστικά από τραπεζικούς κύκλους.
Χαμένοι, επίσης, σε σημαντικό βαθμό είναι και οι κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να ξεχάσουν τις επενδύσεις αυτές. Ίσως πάρουν πίσω αριθμό μετοχών της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί, με βάση το νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.
Η καλή και η κακή: Πού πάει, τι
Με βάση το νομοσχέδιο, η Λαϊκή χωρίζεται σε δύο τράπεζες: Την καλή και την κακή.
Στην καλή θα μεταφερθούν οι εγγυημένες, εξασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και όλες οι άλλες υγιείς τραπεζικές εργασίες της τράπεζας, όπως τρεχούμενοι, κάρτες κλπ. Η καλή τράπεζα θα συνεχίσει να διενεργεί τραπεζικές εργασίες όπως μέχρι σήμερα, οι δε εργαζόμενοι την ερχόμενη Τρίτη θα πάνε κανονικά στη δουλειά τους.
Στην κακή τράπεζα θα μεταφερθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις οι οποίες δεν είναι εξασφαλισμένες. Δουλειά της κακής τράπεζας είναι να φροντίσει να εισπράξει όλα τα δάνεια, να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της, να προβεί σε διακανονισμό με τους χρεώστες οι οποίοι δεν μπορούν για κάποιους λόγους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και γενικά θα φροντίσει για την είσπραξη όσων κεφαλαίων μπορεί, ώστε να καταφέρει στο τέλος να ικανοποιήσει όσο μπορεί τις μεγάλες καταθέσεις.
Στο τέλος θα διαλυθεί
Μετά το τέλος αυτής της εργασίας, θα αποπληρώσει ανάλογα τους μεγάλους καταθέτες οι οποίοι, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα υποστούν κούρεμα 50% και θα διαλυθεί, αφού θα έχει ολοκληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, στο παρόν στάδιο δεν θα επηρεαστούν, διαβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση και για το προσεχές μέλλον.
Η υγιής Λαϊκή θα συνεχίσει να εργάζεται με το υφιστάμενο προσωπικό, ίσως όμως χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές για να εξυγιανθεί. Η κακή Λαϊκή, αφού θα σταματήσει να έχει λόγο ύπαρξης σε βάθος χρόνου, τότε ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού εκείνου που δεν θα απορροφηθεί από την καλή τράπεζα.
Τι θα γίνει αν δεν περάσει
Όπως μας ελέχθη από αρμόδιες πηγές, αν το νομοσχέδιο δεν περάσει από τη Βουλή, ούτε η Λαϊκή γλιτώνει την άτακτη χρεοκοπία, ούτε οι άλλες τράπεζες ούτε φυσικά και το κράτος.
«Η Κύπρος -τόνιζαν- θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, θα χαθούν όλες οι καταθέσεις στην τράπεζα αυτή και φυσικά όλες οι θέσεις εργασίας. Με το σχέδιο εξυγίανσης προστατεύεται το 90% των καταθετών της Λαϊκής που είναι Κύπριοι και διασώζονται όλες οι θέσεις εργασίας στα αρχικά στάδια».
Πρόνοια του μνημονίου το νομοσχέδιο
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και την ΕΚΤ, και είναι σύμφωνο με τις πρόνοιες του μνημονίου το οποίο σύμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα.
Ο έλεγχος της κακής τράπεζας θα περάσει στα χέρια του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα ενεργεί ως η Αρχή Εξυγίανσης.
Μας κόβουν τη ρευστότητα
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθει οπωσδήποτε σήμερα, μια και χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι το συμβούλιο των κυβερνητών της αποφάσισε ότι μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα διακοπεί η παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέσω ELA, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι το συμβούλιο των κυβερνητών συνήλθε χθες και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα.
«Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Έκκληση από την Τράπεζα Κύπρου
Χθες η Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, απηύθυνε δραματική έκκληση προς την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να καταλήξουν και να υιοθετήσουν αμέσως σχέδιο, που θα οδηγήσει σε συμφωνία με το Eurogroup, το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία και θα διασφαλίζει το μέλλον της.
«Η κυπριακή οικονομία», ανέφερε η Τράπεζα Κύπρου, «βρίσκεται σε οριακή και εύθραυστη κατάσταση. Η επόμενη κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ή καταστροφική.
Γι’ αυτό και μέσα στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που μας επιβλήθηκαν, οφείλουμε να ζυγίσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις της όποιας λύσης επιλέξουμε. Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε άμεσα στη συνομολόγηση μιας συμφωνίας με το Eurogroup, η οποία, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την παροχή συνεχούς ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, ούτως ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία. Η “υπαλλακτική” επιλογή, που είναι η διάλυση κυπριακών τραπεζών, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου. Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία εάν, συνειδητά ή λόγω καθυστέρησης, επιτρέψουμε την υιοθέτηση του σεναρίου αυτού, που με μαθηματική ακρίβεια δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο μέλλον. Απευθύνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να καταλήξουν και να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup, και το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία και θα διασφαλίζει το μέλλον της».
Domino effect
Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας, πηγές της Λαϊκής Τράπεζας ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της τράπεζας, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα λειτουργούσε ως domino effect για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
«Ο μισός πληθυσμός της Κύπρου έχει σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα -τόνιζαν- είτε με δάνεια, είτε με καταθέσεις και άλλες συναλλαγές. Μεγάλα ταμεία ημικρατικών οργανισμών αλλά και ιδιωτικά έχουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζά μας και μια απόφαση για διάλυση θα λειτουργούσε ως ντόμινο, που θα παρέσυρε και τις υπόλοιπες τράπεζες. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που δεν συζητείται κλείσιμο της Λαϊκής».
Δεν ενδιαφέρεται για τράπεζα η ρωσική VTB
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB, ανακοίνωσε χθες ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Andrei Kostin.
Ερωτηθείς εάν η VTB θα επιδείξει ενδιαφέρον για εξαγορά τράπεζας στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της Russian Commercial Bank, ο Kostin απάντησε μονολεκτικά «Όχι».
Πρόσθεσε ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες στην Κύπρο βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και ότι χρειάζονται εξυγίανση με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. «Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για επίδειξη ενδιαφέροντος από μέρους μας», είπε.
Νωρίτερα, αξιωματούχοι στη Ρωσία είχαν δηλώσει ότι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν τη Λαϊκή και να αγοράσουν μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.
Η VTB έχει στοιχεία ενεργητικού ύψους 13,8 δις δολάρια και κεφάλαια 374 εκ. δολαρίων μέσω της θυγατρικής της Russian Commercial Bank.
Χθες ανακοίνωσε ότι αν επιβληθεί τέλος επί των καταθέσεων, θα επανεξετάσει τον κύκλο εργασιών της στην Κύπρο.
Μέχρι 260 ευρώ από ΑΤΜ της Λαϊκής
Η Λαϊκή Τράπεζα ενημέρωσε χθες το κοινό ότι εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης μετρητών από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές της και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των πελατών της, από τώρα και στο εξής το όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ θα είναι 260 ευρώ ημερησίως.
ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ