Βίντεο-Λιλλήκας: Πετάξαμε πρόταση επενδυτικού κολοσσού ύψους 300 δισ.
Πρόταση από κινέζικο επενδυτικό κολοσσό, με κεφάλαια της τάξεως των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δραστηριοποιείται στο παγκόσμιο, «έθαψε» το κυπριακό κράτος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Sigmalive ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.
Πρόκειται για μια πρόταση, για την οποία μάλιστα υπήρξε και συμφωνία από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, και στη συνέχεια δεν εφαρμόστηκε. Η πρόταση προέβλεπε παροχή δανείου 10 δις ευρώ προς την Κύπρο, με επιτόκιο 2% (χαμηλότερο δηλ. από το επιτόκιο της τρόικας), εξαγορά και ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής τράπεζας, την οποία θα μετέτρεπαν σε ενεργειακή τράπεζα για να μπορεί να δανειοδοτεί όλα τα έργα στην Κύπρο, στον τομέα της Ενέργειας.
Επιπλέον, η πρόταση προνοούσε επένδυση κατά 30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου.
Επιπρόσθετα, η ομάδα οικονομολόγων και τεχνοκρατών του κ. Λιλλήκα, επεξεργάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πακέτο για εναλλακτική λύση εξόδου από την ύφεση, με τη χρήση του ταμείου αλληλέγγυης, χωρίς την ανάγκη συμβολής της τρόικας.
Το πακέτο ετοιμάζεται από ομάδα οικονομολόγων, μελών επενδυτικών ταμείων, λογιστών καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Το εν λόγω σχέδιο προνοεί τη μεταφορά των κερδών των ημικρατικών οργανισμών, της κρατικής και εκκλησιαστικής περιουσίας, στο Ταμείο αλληλέγγυης και με βάση τη δυναμική που θα αποκτήσει το ταμείο, θα μπορεί να ζητηθεί δάνειο ύψους περίπου 8 δις. Το Ταμείο θα έχει έσοδα περίπου 350 εκ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, τα οποία θα επαρκούν για αποπληρωμή των τόκων του δανείου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία για προπώληση Φυσικού Αερίου, πρόταση την οποία έχει ενώπιον της και εξετάζει, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον κεφάλαια για αποδέσμευση από την τρόικα και προώθηση της ανάπτυξης.
«Τα συνολικά κέρδη των ημικρατικών θα πηγαίνουν στο Ταμείο αντί στο κράτος και θα το διαχειρίζονται με διαφάνεια και ελέγχους, υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες και όχι πρόσωπα με βάση κομματική ταυτότητα», σημείωσε ο Γ. Λιλλήκας.
Παράλληλα, κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στο νεοϊδρυθέν Κίνημα «Συμμαχία Πολιτών», λέγοντας ότι η «ανάγκη» προέκυψε από τη νέα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος.
Σημείωσε ότι στις τάξεις του έχει ομάδα νέων επιχειρηματιών και οικονομολόγων, επιστημόνων εξειδικευμένων σε θέματα ενέργειας, καθηγητών πανεπιστημίων σε ζητήματα ενέργειας, διευθυντές διαχείρισης ταμείων προνοίας, μεγάλα λογιστικά γραφεία κα.
Περισσότερα στο βίντεο...