Το ΑΚΕΛ θα συζητήσει και εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ
Τεκμηριωμένη μελέτη που θα εξετάζει και το «εναλλακτικό σχέδιο» εξόδου της κυπριακής οικονομίας από το ευρώ θα συζητήσει το ΑΚΕΛ σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής
Στην περίπτωση που αυτό υιοθετηθεί, τότε θα ζητηθεί να περάσει από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ο κ.Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει στη διάθεσή του μια τεκμηριωμένη πρόταση που εκπονήθηκε από μια ad hoc επιτροπή, η οποία εξετάζει την προοπτική της Κύπρου μέσω μνημονίου ή μέσω μιας «άλλης εναλλακτικής πορείας».
Απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η «επιστημονική μελέτη περιλαμβάνει όλες τις πτυχές», θεώρησε όμως «πολύ πρόωρο» να μιλήσει για ένα θέμα που θα κριθεί στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στη μελέτη συνυπολογίστηκαν και οι εμπειρίες άλλων χωρών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί, δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από «δογματισμούς».
Σε μια ενδεχόμενη προοπτική εξόδου από το ευρώ, σημείωσε ο κ.Κυπριανού, «υπάρχουν πολλές ευνοϊκές συνέπειες, αλλά και δυσμενείς επιπτώσεις στις εισαγωγές» .
Γι΄αυτό θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά το θέμα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών ζητημάτων που θα δημιουργηθούν, σημείωσε ο κ. Κυπριανού και ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό, το ΑΚΕΛ συζητά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς «απαιτείται η συμμετοχή του κόσμου» σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμη ότι πριν από τις Προεδρικές εκλογές, η ΕΕ συζητούσε την υποστήριξη της Κύπρου με το σύνολο της χρηματοδότησης, ενώ μετά από τις Προεδρικές εκλογές ζήτησε από την Κύπρο να στηρίξει μόνη της την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο σημείο αυτό επέκρινε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αφενός επειδή δεν διαβουλεύθηκε με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, ζητώντας πίστωση χρόνου από την ΕΕ, παρά ανέλαβε μόνος του την ευθύνη «για ένα θέμα που δεσμεύει την Κύπρο για τα επόμενα 25 χρόνια» και αφετέρου επειδή αθέτησε προεκλογική του δέσμευση.
«Επειδή το θέμα συζητιόταν, είχαμε πιέσει προεκλογικά τον Ν.Αναστασιάδη να μη δεχθεί κούρεμα των καταθέσεων και μετεκλογικά αθέτησε την υπόσχεσή του», τόνισε ο κ.Κυπριανού.
Επικρίνοντας, εξ άλλου, την ΕΕ, διότι «αντιμετωπίζει την κρίση της Κύπρου με τις ίδιες συνταγές που προκάλεσαν την κρίση», δημιουργώντας «δραματική μείωση του τραπεζικού τομέα και προκαλώντας πρόβλημα επιβίωσης σε πολλές επιχειρήσεις», ο κ. Κυπριανού αποδοκίμασε την τάση της κυβέρνησης «να ξεπουλήσει» μεγάλους οργανισμούς με επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και συμβάλλοντας σε ένα «φαύλο κύκλο» που θα εμβαθύνει την κρίση.
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το είδος της βοήθειας που θα ανάμενε από την Ελλάδα, ο κ.Κυπριανού προσεκτικά σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να ζητήσει την υποστήριξη της Κύπρου» στα αιτήματά της προς την ΕΕ .
Τέλος, ο κ.Κυπριανού αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε πως πρέπει να επαναβεβαιωθούν οι βασικές αρχές του πλαισίου της συζήτησης, που έχει συμφωνηθεί εδώ και δεκαετίες και υπογράμμισε πως «η κακή οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν θα μας κάνει να αποδεχθούμε μια κακή λύση για το Κυπριακό».