Ν.Αναστασιάδης: Δεν θα συμμετάσχω σε συνομιλίες χάρη των συνομιλιών!
Πολύωρη συνάντηση είχε απόψε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στον οποίο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινή δήλωση, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε μιλώντας στον κ. Ντάουνερ σε όσα προβληματίζουν τον ίδιο και την πολιτική ηγεσία, όπως και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες. Παράλληλα —πρόσθεσε— ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις προσπάθειες για διαμόρφωση κοινής δήλωσης. Ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από πλευράς του κ. Ντάουνερ σε σχέση με αρνητικές συμπεριφορές του που επεσήμανε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ήταν κατ' ιδίαν η συνάντηση» και πρόσθεσε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσεις πως κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν πράγματα μια για πάντα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εκείνο που γνωρίζω ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών όπως αυτές συνοψίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν ο πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να στείλει απεσταλμένο του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτά θα τα καθορίσουμε και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολύ καιρό να σκεφτούμε». Ερωτηθείς επίσης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι δύο διαπραγματευτές έχουν φθάσει κοντά σε συμφωνία για την κοινή δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».
Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι μίλησε με τον κ. Ερογλου το πρωί και είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Όλοι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την κοινή δήλωση, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διαδικασία και ο ΓΓ επιθυμεί να δει τους δύο ηγέτες να συμφωνούν επί μιας κοινής δήλωσης και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε με αυτό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν θα υποβάλει παραίτηση από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θεωρεί την δουλειά του πολύ ενδιαφέρουσα και πρόσθεσε : «Δεν έχει να κάνει πραγματικά με μένα αυτό έχει να κάνει με τους Κύπριους και με το να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι στο στάδιο αυτό το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί και έτσι κάθε προσπάθεια καταβάλλεται για το σκοπό αυτό». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος σύντομα, τότε αυτό απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο, «αλλά κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέγιστο που μπορούμε για να πετύχουμε μια συμφωνία».
Κληθείς να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα που φέρεται ότι τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι ο ΓΓ δεν είπε κάτι τέτοιο. «Αντιλαμβάνομαι ότι έχει ερμηνευθεί έτσι, αλλά ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα απλώς παρέπεμψε στο γεγονός ότι θα ερχόμουν στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα και ότι ο ΓΓ θα ήθελε να δει ένα κοινό ανακοινωθέν». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει στο τέλος της βδομάδας αυτής και δεν σημαίνει ότι αν δεν συμφωνηθεί τότε θα υπάρξουν συνέπειες, πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό και να μη λέμε, όπως πολλά ΜΜΕ έχουν αναφέρει, ότι πρόκειται για τελεσίγραφο», κατέληξε.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου Αναστασιάδη , ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συμβάλουν προς την επίτευξη της λύσης του κυπριακού προβλήματος». Σε ερώτηση όσον αφορά το πού έγκειται η δυσκολία στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «αν οι δύο πλευρές επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό, είναι δικό τους θέμα». Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε τις τελευταίες προτάσεις της προχθές και επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές, η διαδικασία πρέπει να τερματισθεί. Είπε μάλιστα ότι έγινε ανταλλαγή προτάσεων και αντιπροτάσεων τέσσερις ή πέντε φορές.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κίπρις» ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχθεί το πρώτο προσχέδιο που είχαν ετοιμάσει οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εναντιώθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Με το κοινό ανακοινωθέν, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθεια να υποβάλει κάποια θέματα, τα οποία όμως πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης και να συμφωνηθούν στο πλαίσιο συνολικής λύσης. Δήλωσε επίσης ότι είναι η ώρα της λύσης «γιατί οι γενιές αλλάζουν και η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση εντός τριών με πέντε μηνών.