Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια στην Κυπριακή ΑΟΖ
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καταγγέλλουν την απουσία ουσιαστικής παρακολούθησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρμόδιες αρχές.
Αποτέλεσμα των λειψών μέσων που διαθέτουν Αστυνομία και Εθνική Φρουρά, όπως αναφέρει το sigmalive.com. Τη στάση των εταιρειών αποκάλυψε ο πρέσβης και φερόμενος ως ο επικρατέστερος να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών - όταν και εφόσον αυτό συσταθεί - Τάσος Τζιωνής σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής όπου συζητήθηκαν τρεις τροποποιητικοί νόμοι που θα μεταρρυθμίσουν και θα ενοποιήσουν όλες τις νομοθεσίες που άπτονται θεμάτων της ΑΟΖ.
Μάλιστα, τις πληροφορίες για την ενόχληση των εταιρειών, οι οποίες επενδύουν εκατομμύρια την ίδια ώρα που δεν τυγχάνουν ουσιαστικής προστασίας, επιβεβαίωσε σε συνάντηση του με πολιτικό αρχηγό την εβδομάδα αυτή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Τρέχουν να αναβαθμίσουν τα ραντάρ
Όπως αποκαλύπτει η «Σημερινή» λόγω των αρνητικών εξελίξεων η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει σε επίπεδο διυπουργικής επιτροπής, να αναβαθμίσει τα ραντάρ (Ισραηλίτικης προέλευσης) που είναι εγκατεστημένα στο Μαρί, ώστε από το 43% range (κάλυψη του χώρου της ΑΟΖ) που παρέχουν σήμερα να ανέλθουν σε ποσοστό σχεδόν 70%.
Η αναβάθμιση θα γίνει από Ισραηλινούς ειδικούς οι οποίοι προσφέρθηκαν να εκσυγχρονίσουν το κυπριακό σύστημα στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων των τεχνικών επιτροπών Λευκωσίας και Τελ Αβίβ που συστάθηκαν μετά από τις συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο.
Τα ραντάρ αυτά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία εντάσσονται στο Παγκύπριο Σύστημα Ραδιοεπισήμανσης (PACIEF) θεωρούνται μεν εξελιγμένης τεχνολογίας με παροχή καθαρού στίγματος ωστόσο έχουν περιορισμένη ακτίνα κάλυψης.
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε πρώην κρατικός αξιωματούχος η εν λόγω αναβάθμιση είναι μεν θετική αλλά όχι ικανοποιητική αφού δεν δίνει δυνατότητα 100% κάλυψης του χώρου, την ίδια ώρα που ανακοινώνεται ότι τέλος του 2014, αρχές του 2015 θα αρχίσουν τα ερευνητικά προγράμματα τόσο της Γαλλικής TOTAL όσο και της Ιταλό-Κορεατικής ΕΝΙ - KOGAS.
Ξαναπρότειναν τις πυραυλάκατους οι Ισραηλινοί…
Σε αυτό το σημείο η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων στο παρασκήνιο για την αναβάθμιση από το Τελ Αβίβ των Κυπριακών ραντάρ επανήλθε το θέμα των δύο πυραυλάκατων, τις οποίες θα αγόραζε η Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση μάλιστα του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα κατά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων, προ μηνός, είχαν θέσει στο τραπέζι το θέμα, δηλώνοντας την ετοιμότητα της γειτονικής κυβέρνησης να συζητήσει και να συμφωνήσει σε καλύτερους όρους αποπληρωμής του ποσού, που ήταν και η αιτία της τότε έντονης αντίδρασης των πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας "H ΣΗΜΕΡΙΝΗ", οι Ισραηλινοί αντιλαμβανόμενοι τα αμυντικά κενά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη ανάπτυξης της ενεργειακής ασφάλειας πρότειναν αποπληρωμή των δύο πυραυλάκατων σε 15 χρόνια και όχι 5 που ήταν η αρχική συμφωνία με ελαφρώς όμως αυξημένο επιτόκιο.
Υπενθυμίζεται για ότι για την οριστική κατάληξη της συμφωνίας και την συμπερίληψη σε αυτή των πυραυλικών συστημάτων που θα έφεραν τα δύο σκάφη χρειάστηκε ειδική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Τελ Αβίβ. Διατελέσας Υπουργός στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ανέφερε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα με τα ραντάρ θα ήταν ήδη λυμένα, καθώς τα δύο σκάφη θα έφεραν αυτόνομα ραντάρ, το στίγμα των οποίων θα παντρευόταν με τα υφιστάμενα ραντάρ της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη του χώρου της Κυπριακής ΑΟΖ».
Παρά πάντως την επαναφορά του θέματος από τους Ισραηλινούς η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει. Οι αξιωματούχοι στη Λευκωσία φέρονται να μετέφεραν στους Ισραηλινούς συναδέλφους τους ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή η εν λόγω αγορά λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης».
Κάποιοι πάντως εκπαιδεύονται…
Αν και σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει διαφοροποίηση. Όπως πληροφορείται η «Σ» τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Αστυνομίας, των Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) της Εθνικής Φρουράς αλλά και της Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας εδώ και αρκετούς μήνες τυγχάνουν, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, ειδικής εκπαιδεύσεως στην Κρήτη σε θέματα που αφορούν θαλάσσιες επεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν πλοία, είτε πλατφόρμες είτε οτιδήποτε άλλο.
Η εκπαίδευση (στοιχεία της οποίας κατέχει η εφημερίδα, από συμμετέχοντα σε αυτή αλλά δεν δημοσιεύει για λόγους δημοσίου συμφέροντος) γίνεται για ευνόητους λόγους υπό την ομπρέλα του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Την ειδική και επίπονη εκπαίδευση κάνουν άντρες των ειδικών δυνάμεων της Ελλάδας οι οποίοι τυγχάνουν εκπαίδευσης σε Γαλλία και Ιταλία με στόχο να μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις τακτικές θαλάσσιων επεμβάσεων που χρειάζονται κυρίως στη σημερινή εποχή των ενεργειακών εξελίξεων. Μάλιστα οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι εκπαιδεύσεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είναι συνεχείς με τελευταία αυτή πριν από ένα δεκαπενθήμερο όταν πολυμελής ομάδα του ΕΑΟ μετέβη ξανά στην Κρήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρακτικές θαλάσσιας επέμβασης (πλοίο, πλατφόρμα κ.α) λίγο έλειψε να χρειαστούν καθώς κατά το πρόσφατο περιστατικό πειρατείας δεξαμενόπλοιου που μετέφερε κλεμμένο πετρέλαιο από τη Συρία, άντρες του ΕΑΟ κλήθηκαν και μετέβησαν στην Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας σε πλήρη εξάρτηση με οδηγίες επέμβασης στο πλοίο σε περίπτωση που δεν αποχωρούσε από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι στο πλοίο ανέβηκαν τελικά Αμερικανοί και χειρίστηκαν ομαλώς τις εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης
Ενημέρωση Εθνικού Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με τουρκοκύπριους