Γ. Λιλλήκας: Παρουσίασε τη πρόταση νέας στρατηγικής στο κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέλυσε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου την πρόταση του κόμματος, παραθέτοντας τους άξονες, τη φιλοσοφία, τους στρατηγικούς και τελικούς στόχους καθώς και τα μέσα και τους τρόπους για την επίτευξή τους.
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε επίσης στη γενικότερη κρίση των θεσμών, καλώντας τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να παραιτηθεί και κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο η Νομική Υπηρεσία να οδηγηθεί σε παραλυσία. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στις πολιτικές του Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνοντας το μήνυμα πως αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να μετρήσει την αποδοχή του, μπορεί να απευθυνθεί στο λαό και να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Η πρόταση για αλλαγή στρητηγικής στο κυπριακό
Αναλύοντας τη νέα στρατηγική που προτείνει η Συμμαχία, ο κ. Λιλλήκας είπε αρχικά πως η φιλοσοφία της είναι να καταστήσει τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη για την Τουρκία, να καταστήσει άλλους στρατηγικούς στόχους της ανέφικτους, να πείσει ΕΕ και ΗΠΑ ότι η μη λύση επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντά τους, να οδηγήσει τη Βρετανία σε αλλαγή πολιτικής και να καταστήσει το Κυπριακό πραγματικά ευρωπαϊκό ζήτημα.
Στη συνέχεια, ο κ. Λιλλήκας παρέθεσε έξι άξονες στρατηγικής για υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και διχοτόμησης, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες, η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.
Ο πρώτος άξονας αφορά την προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λιλλήκας προτείνει μια σειρά από δράσεις. Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι η ενίσχυση της αξίας της Κύπρου για την ΕΕ με την εγκαθίδρυση στο νησί μας ενός Ευρωπαϊκού Στρατηγείου για Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική, η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης με εξειδίκευση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και σύναψη παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρωσία.
Άλλη δράση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ΚΔ αφορά την αναβάθμιση της συνεργασίας με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπυ, την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης με τη βοήθεια της Ελλάδας, την επιτάχυνση των διαδικασιών εμπορικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο και τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με νομοθετική ρύθμιση.
Ο 2ος άξονας στρατηγικής, όπως την ανέλυσε ο κ. Λιλλήκας, αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, και η πρώτη δράση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για προπώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ή την έκδοση ομολόγων της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου. Επίσης, η Συμμαχία προτείνει να μελετηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού από τη νέα Διεθνή Τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), αποπληρωμής του δανείου της Τρόικας και απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο.
Αναφερόμενος στον 3ο άξονα στρατηγικής, δηλαδή την αξιοποίηση της ιδιότητάς της Κύπρου ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας προτείνει την αναστολή ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας αν δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Παράλληλα, αξιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της Τουρκίας εισηγείται να αλλάξουμε το χαρακτήρα και τη σύνθεση των συνομιλιών με στόχο την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας. Ενδεχόμενη άρνηση της Τουρκίας να παρακαθίσει στο Τραπέζι των συνομιλιών να σημαίνει αυτόματες κυρώσεις που θα περιλαμβάνονται στο χρονοδιάγραμμα που θα αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μια άλλη δράση σε αυτό τον άξονα, είναι να καταστεί σαφές στη Γαλλία και Γερμανία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνία για Προνομιακή Σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό. Επίσης, θα πρέπει η Κύπρος να επιδιώξει την εμπλοκή εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις συνομιλίες για αξιολόγηση των προτάσεων των δύο πλευρών, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Ο τέταρτος άξονας στρατηγικής, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αφορά τη δημιουργία κινήτρων προς ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού, και μεταξύ άλλων θα πρέπει να διασυνδεθεί το θέμα των Βάσεων με την πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό.
Όσον αφορά τα κίνητρα προς τους Τ/κ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αν οι υπηρεσίες και τα οφέλη που απολαμβάνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δεν δημιουργούν κλίμα και προϋποθέσεις απεγκλωβισμού τους από την τουρκική πολιτική, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής. Πρόσθεσε θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο στους Τ/κ ότι χωρίς λύση δεν θα έχουν κανένα όφελος από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας δήλωσε πως πέραν του στρατηγικού στόχου σε σχέση με το Κυπριακό, η στρατηγική θα πρέπει να υπηρετεί τρεις τελικούς στόχους, πρώτον ότι η η λύση θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, δεύτερον ότι θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μόνο των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι θα διασφαλίζει ότι η ΚΔ θα παραμείνει ένα ενεργό μέλος της ΕΕ.
Η γενικότερη κρίση των θεσμών
Ερωτηθείς σχετικά με την κρίση των θεσμών στην Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλήττεται η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Πρόσθεσε πως έχουμε μια σειρά από σκάνδαλα με αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας και τώρα και της Γενικής Εισαγγελίας.
"Έχει υποχρέωση, ηθική τουλάχιστον, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας οικειοθελώς να υποβάλει την παραίτησή του για να διευκολύνει και τη δικαιοσύνη και τη Γενική Εισαγγελία, διαφορετικά πολύ φοβούμαστε ότι με τη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στο Γενικό Εισαγγελέα, την κρίση των διαπροσωπικών σχέσεων στη Γενική Εισαγγελία και την αμφισβήτηση των αξιωματούχων, η Γενική Εισαγγελία θα οδηγηθεί σε παραλυσία", είπε, κάνοντας λόγο για ανάγκη μεταρρύθμισης του θεσμού.
Όπως είπε, η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να παραμείνει ως σύμβουλος του κράτους μόνο και οι εξουσίες που αφορούν την άσκηση ποινικών διώξεων θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο σώμα εισαγγελέων που θα διορίζεται με διαφάνεια από το Ανώτατο.
Ερωτηθείς αν καλεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να γίνουν πρόωρες εκλογές, ο κ. Λιλλήκας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέτυχε παταγωδώς και έχει τεράστια ατομική πολιτική ευθύνη για τις επιλογές που έκανε, καθώς επέλεξε να βολέψει εκείνους που τον στήριξαν προεκλογικά. "Αυτές οι επιλογές είναι που οδήγησαν στην κρίση των θεσμών και η πολιτική του απόφαση να στηρίξει αυτές τις επιλογές του ακόμα και όταν αποδείχθηκαν αποτυχημένες", είπε πως ο Πρόεδρος απέτυχε και στην οικονομία οδηγώντας το λαό στη λιτότητα και στη δυστυχία.
"Εάν ο Πρόεδρος θέλει να μετρήσει την αποδοχή του και να δει κατά πόσον οι πολίτες εκτιμούν ή όχι την πολιτική του, ναι έχει όλη την ευχέρεια να απευθυνθεί στο λαό και να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής", είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόταση για δανειοδότηση από τη BRICS, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν πρέπει να ενοχλείται η ΕΕ καθώς ήδη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους κόλπους της, με τη Γερμανία να έχει ειδική συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, ενώ ενοχλείται όταν ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτονται τη Μόσχα. "Έχουμε όλη την ανεξαρτησία και έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό μας που υποφέρει να αναζητήσουμε τον καλύτερο δυνατό δανεισμό για να ξεφύγουμε από τις πολιτικές λιτότητας", είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον διασφαλίζονται οι τελικοί στρατηγικοί αν το μοντέλο λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας είπε αρχικά ότι η ΔΔΟ είναι μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, η οποία για να λειτουργήσει πρέπει είτε να αφαιρεθούν ανθρώπινα δικαιώματα, είτε να ακρωτηριαστούν δημοκρατικές ελευθερίες. "Όμως, πιστεύουμε ότι το να συνεχίσουμε μεταξύ μας οι πολιτικές δυνάμεις, μια αντιπαράθεση ποιο μοντέλο είναι το καλύτερο, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με το τι πρέπει να επιδιώξουμε μέσα από τη λύση και όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ικανοποίηση αυτών των στόχων, τότε θα προκύψει και το μοντέλο", είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως σε αυτή δεν συζητήθηκαν οι όποιες προτάσεις κατατέθηκαν από κάποιες πολιτικές δυνάμεις γιατί έλειπε η πολιτική βούληση να αναζητήσουμε άλλο δρόμο και άλλη στρατηγική. Πρόσθεσε πως ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου έχει κλείσει τον κύκλο του και θα πρέπει να μετατραπεί με νόμο σε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η υλοποίηση της στρατηγικής της Συμμαχίας από τη στιγμή που τα ΗΕ επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο, ο κ. Λιλλήκας είπε για 41 χρόνια εφαρμόζουμε την ίδια μη παραγωγική πολιτική, ενώ πρόσθεσε πως τα ΗΕ δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα λύσης του Κυπριακού, και κατά πόσον αυτή συνάδει με τον Καταστατικό Χάρτη του ίδιου του Οργανισμού.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Aιντε πριν λίγες μέρες και στην έμμεση θέση του ότι είτε θα δεχθούμε λύση τους επόμενους μήνες, είτε θα επέλθει η διχοτόμηση. "Κανένας δεν βιάζεται για λύση περισσότερο από εμάς διότι είναι η δική μας χώρα που είναι υπό κατοχή. Όμως εμείς ενδιαφερόμαστε και για την ποιότητα της λύσης, κάτι που δυστυχώς δεν ενδιαφέρει τα ΗΕ", είπε, και πρόσθεσε πως η αλλαγή στρατηγικής που προτείνει δεν θα πάρει χρόνια αλλά μπορεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο χρόνων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ